overige onderwerpen

5 tips: Mijn hoofd loopt over

5 februari 2016

Je hebt zoveel aan je hoofd. Je moet dit nog doen, en dat, en zus en zo. En er komt steeds meer bij.
De stress  begint toe te slaan en je begint dingen te vergeten. Je hoofd loopt over.
Ik heb er ook weleens last van!

mijn hoofd loopt over

Een zwangerschap brengt veel geregel met zich mee. Dat hoort erbij. En aangezien ik geen partner heb komt alles ook op mij aan.
(Dit is overigens geen klacht hoor!) Ik weet dat ik alle tijd nog heb, ben pas 12 weken zwanger. Maar toch loopt mijn hoofd er soms van over.
Dat komt vooral door de combi met mijn werk, blog en sociale leven.

Op mijn werk is het ook wat drukker, en zo kwam ik er laatst ook achter dat ik een training maanden eerder afgerond moest hebben dan ik dacht.
Gooi daar bovenop mijn verjaardag die ik moest vieren, afspraken met vriendinnen en familie, verjaardagen van anderen en mijn blog.
Tijdig schrijven van blogs, beantwoorden van mail…Er is zoveel te doen!
En dan vergeet ik ook nog mijn vrijwilligerswerk voor bam-mam.nl. Waar we momenteel (lees: ik en een paar anderen) druk zijn met het organiseren van een landelijke live chat.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

en nu?

En daar zit ik dan, bijvoorbeeld achter mijn bureau. Denkend dat ik iets ga doen, en dan komt er een mail of telefoontje. Met nog meer werk.
En een nieuwe afspraak en ik zie nog wat in huis. Ik ben al een paar keer iets, of bijna iets vergeten.
Na een paar keer een diepe zucht te slaan dacht ik: “dit moet anders!”
Ik moet rust in mijn hoofd hebben, voordat de onrust zich verspreid over mijn hele lijf. En voordat ik echt iets heel belangrijks vergeet.

5 tips:

Ik heb ze zelf uitgevoerd, en het hielp mij goed dus wie weet jou ook!

1) Maak een mindmap met alle gedachten, alles wat gedaan moet worden, alles wat uit je hoofd moet. Nummer dan vervolgens wat het belangrijkste is.
Dat kan zijn op tijd (wanneer iets af moet zijn), of wat jij belangrijker vindt. En dan uitvoeren! Komt er iets bij, dan noteer je dat en geef je het een nummer.
Desnoods 3a. Of je nummert alles opnieuw.

mijn hoofd loopt over

voorbeeld van een mindmap

2) Maak je liever geen mindmap? Een to do list kan ook. Het kan heerlijk zijn om dingen weg te strepen en dat kan lekker opluchten!

3) Ga naar buiten, maak even een wandeling. Frisse lucht doet een mens goed, beweging geeft energie, en even uit de situatie stappen kan rust geven.

4) Wat mij ook wel helpt, is even op bed of op de bank liggen. Oordopjes in en lekker muziek luisteren. Met een kwartier mijn gedachten laten gaan kom ik al tot rust.

5) Dit is wel een belangrijke: durf nee te zeggen. Vraagt iemand je om hulp, of om een afspraak. Wees eerlijk, en zeg gewoon nee. Laat weten dat het nu niet uitkomt.
Iedereen heeft zijn grenzen, en die mag je best aangeven!

Wat doe jij als je hoofd overloopt? Heb jij nog een tip?

You Might Also Like

3 reacties

 • Reply Patricia 5 februari 2016 at 13:37

  Ik maak altijd een globale week planning voor de huidige week en al een beginnetje voor de week erna. Ik kan fysiek niet zoveel dus moet alles spreiden. Dus ik vouw een A4 dubbel en schrijf daar de dingen op die moeten zoals huishouden, werk, afspraken etc. En zo verdeel ik het gelijkmatig. Ik hou ook bewuste rustdagen. Dan staat er gewoon een kruis in de agenda op een dag. Dan rommel ik wat thuis aan en hang ik lekker op de bank.

  • Reply Thea 6 februari 2016 at 19:24

   ik plan ook aardig vooruit, het zijn de dingen die er ineens bijkomen

 • Reply Nikki - Sukhi.nl 8 februari 2016 at 11:26

  Oh een wandelingetje in de frisse lucht doet inderdaad wonderen! Soms zet ik ook mijn platenspeler aan en luister ik een plaatje om even tot rust te komen en mn gedachten los te laten! Leuk om dit te lezen :)

  Gr, Nikki
  http://www.Sukhi.nl

 • Reageer