persoonlijk

alleen zwanger zwaarder?

8 maart 2016

Als je zwanger bent komt er veel op je af. Er moet veel geregeld worden, en over veel dingen nagedacht worden.
En niet alleen voor tijdens je zwangerschap, maar ook voor daarna. Er is veel te bespreken.
Je kunt over een aantal dingen al nagedacht hebben voor je zwanger bent. Maar er blijft altijd veel over.
En soms denk je ook anders over dingen na wat tijd.

Maar wat als je alleen bent? Is alleen zwanger zwaarder? Zwaarder dan met een partner?

net zwanger

Ik was al jaren bezig met mijn kinderwens. En dacht een groot deel wel al te weten of besloten te hebben.
Maar toen ik net zwanger was kwam er veel op mij af. Ook door mijn omgeving.
Er werden me dingen gevraagd waar ik dan bijvoorbeeld nog niet over nagedacht had.
Zo zei iemand in week 5 of zo, dat ik de kraamzorg met 9 weken geregeld moest hebben.
Bleek niet te kloppen, maar ik schrok er wel van. Ik wilde me er rustig in verdiepen.

alleen zwanger zwaarder

Mensen om je heen kunnen dus voor druk zorgen. En ik voelde me daardoor soms wel beetje gespannen, het was soms overweldigend.
Ik wil alles goed doen, goed doordacht. En ook met de gedachte dat ik het allemaal misschien maar 1x doe.
Gooi daarbij de “wat als” vragen die mensen op je gooien. Wat als dat gebeurd? Wat als het zo gaat?
Wordt er soms een beetje moe van, het is allemaal goed bedoeld. Maar komt soms over als paniek zaaien.
En het zijn altijd de negatieve dingen, als dingen die misgaan bij geboorte, of zwangerschapsproblemen.
Maar wat als dat nou allemaal goed gaat?

Daarnaast is mijn situatie veranderd in de loop der jaren, mijn vriendenkring is veranderd, en ik ben veranderd.

zwaar?

Ik vind het zwanger zijn zelf niet zwaar. Ik heb weinig te klagen (in ieder geval tot nu toe).
Wel stroomt mijn hoofd soms wel over met wat ik allemaal moet regelen en beslissen.
Sommige dingen zijn geen makkelijke keuze. Een naam beslis ik niet zomaar.
Wie mag er bij de bevalling zijn? Wie wil ik erbij hebben?
En ook het geboortekaartje is niet iets wat ik zo hup doe.

En dan heb je nog het huis klaar maken, dingen aanschaffen, financiƫle zaken, kinderopvang rondmaken, en kunnen genieten.
Ik stress niet, ik weet ook dat ik voor sommige dingen nog tijd zat heb.
Maar ook bij mij zit er weleens onzekerheid, en zijn er regelmatig wat als vragen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

zwaarder alleen?

Ja, ik denk wel dat het zwaarder is alleen. Hoeveel zwaarder weet ik niet. En ik weet ook niet of echt zo is.
Maar ik denk het wel. Ik kan niet de taken verdelen. Zoals meubels in elkaar zetten. Ik kan niet vragen of mijn vriend dat wil doen.
Terwijl ik dan nog wat spullen uitzoek of bestel. Ik maak alle beslissingen alleen. Wat soms ook wel makkelijker is misschien.
Maar soms ook moeilijk.

Toch vind ik het niet erg om alleen te doen. Ik heb nog geen moment gehad waar ik echt baal dat ik geen partner heb.
Weleens dat ik het handig had gevonden. Maar gelukkig heb ik hele lieve mensen om me heen die me helpen.
Helpen met overwegingen, met keuzes maken, en met het inrichten en shoppen.
Het is mijn keuze om dit alleen te doen. Maar ik heb er nog geen seconde spijt van.

Ik neem elke dag voor wat hij is. Ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. En zo nu en dan kijk ik iemand lief aan voor wat hulp of advies.

Denk jij dat het alleen zwaarder is?

You Might Also Like

12 reacties

 • Reply Leonie van Mil 8 maart 2016 at 07:28

  Ik ken het, al die mensen met hun goedbedoelde adviezen. Ik werd echt gek van al die mensen die het dachten beter te weten dan mij, omdat zij het al een keer hadden meegemaakt. Of ik met zwangerschapsgymnastiek,-yoga of gewoon een simpele tweedaagse cursus doe, moet ik toch lekker zelf weten. Jij moet doen wat goed voelt. Iemand zei zelfs een keer tegen mij dat ik mijn kind nu al op een basisschool moest laten inschrijven (!!). Toen dacht ik echt even: doe normaal. Dat kind is er nog niet eens. Ik weet nog niet eens wat bij hem gaat passen, dus inschrijven bij een basisschool weiger ik, en ga ik mij pas over 2 jaar druk over maken.
  En of het alleen zwaarder is? Ik heb er geen ervaring mee. Wel vind ik het erg prettig, nu het einde nadert, dat ik niet meer zelf hoef te stofzuigen. Maar wat je zegt: je hebt veel lieve mensen om je heen, dus waarschijnlijk vind je wel je weg hierin.

 • Reply Carmelina 8 maart 2016 at 07:37

  hmm ik geloof ook wel dat het zwaarder is..
  Vooral de eerste spannende weken is een partner een fijne uitlaat klep…. Vrienden zijn uiteraard prettige luierende oortjes maar ervaren het niet zoals jij het ervaart…. Jij gaat moeder worden! Maar hey! Als ik je blogs zo volg en lees doe je het volgens mij geweldig.. Trots zijn op jezelf hoor!

 • Reply Nicole 8 maart 2016 at 07:39

  Ik denk dat het vooral onpraktischer is om alleen zwanger te zijn. Als je straks minder mobiel bent en je moet toch zelf alle boodschappen doen en koken enzo lijkt me dat best pittig. Maar het echte werk begint straks als de kleine er is! Dan lijkt het me best zwaar als je alles alleen moet doen en met niemand kunt overleggen.

 • Reply Elisabeth 8 maart 2016 at 08:52

  Ik denk vooral dat het anders is. Sommige aspecten zijn zeker zwaarder, maar je hieft ook met niemand rekenkng te houden. Mannen zorgen echt niet altijd dat je leven makkelijker wordt. Mijne niet in elk geval. Die maakt meer rommel dan hij opruimt bjjvoorbeeld. Voor mij is het vooral de gezelligheid die ik zou missen. Iemand om je hart bij te luchten, iemand die er bijna altijd voor je is. Maar ik denk dat je dat prima kunt ondervangej met een goed netwerk/vangnet.

 • Reply SaSiBeau 8 maart 2016 at 09:06

  inschrijven in basisschool is nu nog niet aan de orde maar inschrijven in een creche is nu echt wel een must. in augustus 2009 hebben we ernaar gezocht en kregen altijd het antwoord in januari 2012 is er plek…maar dan zou hij in september 2012 naar school kunnen gaan dus dan hebben we dat niet gedaan.
  Voor het school moet je eens naar zo een opendeurdag gaan wanneer u kind 1-2 jaar is en dan kijken of er veel wachtlijsten zijn bij de school van je keuze, als dat er is dan vraag je naar de vroegst mogelijke inschrijvingsdag dat je kan doen. EN je gaat bij andere scholen kijken, maar echt daar moet je je geen zorgen om maken hoor dat komt goed, ook de naam komt goed…en wat heeft een kind de eerste dagen nodig? kledij, pampers en een mama die melk geeft…dan kan je nog zien of je flesjes geeft of bv, een bedje hoeft die eerste dagen nog niet want je kan goed met de kleine in een groot bed liggen, moet je er niet uit als je alles binnen handbereik hebt
  en voor de rest tja…een partner is handig als je ff 5 min weg wilt zonder dat je een uur bezig bent met het klaarmaken en daarna uitpakken van alle spullen šŸ˜‰

 • Reply Nathalie 8 maart 2016 at 09:15

  Zwaarder weet ik niet ik denk dat je er mee om leert gaan. En vraag gewoon een keer lief aan een vriendin of aan familie of ze je even willen helpen waar nodig.

 • Reply Simpel, met een snufje liefde 8 maart 2016 at 10:41

  Ik weet ook niet of het zwaarder is maar vind het wel super knap van je.

 • Reply Marjon 8 maart 2016 at 11:04

  Ik denk dat het in het begin zwaarder is. Je kan namelijk de nachten en de voedingen niet delen met je wederhelft. Maar na verloop van tijd, denk ik, dat het net zo zwaar zal zijn als bij de opvoeding van een kindje met twee ouders. Liefs Marjon

 • Reply Olga 8 maart 2016 at 14:23

  Alleen zijn is niet per se zwaarder en dat kan ik je vanuit mijn ervaring mededelen. Het alleen zijn kent veel goede kanten, al zal niet iedereen het daar met mij over eens zijn. Ik vond het echt heel fijn om geen discussies te hoeven voeren over de dingen die ik wilde kopen, de manier waarop ik het kamertje in wilde richten en welke namen mijn kind zou krijgen. Alle beslissingen werden door mij gemaakt en dat vond ik gewoon heel fijn.
  Al die dingen qua zorg die je ‘moet’ regelen zijn niet verplicht. Kraamzorg mag, maar hoeft niet. Ik werd zelf heel onrustig van het idee dat er iemand die ik niet ken in mijn huis was, maar heb er wel vrede mee. Ik kreeg hulp van een heel leuke vrouw, dus prima. En dat heb ik allemaal super laat geregeld, maar geen man overboord.
  Zwaar is het in het begin niet, vond ik. Wel anders. Want je bent wel constant met je kind in de weer, bij alles dat je wilt ondernemen. En dat vond ik soms wel vervelend, vooral omdat ik het eigenlijk heel zielig vond om hem elke keer overal mee naartoe te nemen als ik bijvoorbeeld weer boodschappen moest gaan doen.
  Alleen zijn maakt je meer bewust van wat je kunt doen en hoe je het wil doen. En je ontdekt vanzelf dat die man of partner niet per se nodig is. Die heb ik voor geen meter gemist bij het bevallen. Want geen idee wat hij had kunnen doen. Ik had me er waarschijnlijk alleen maar aan liggen storen šŸ˜‰
  Zwaar wordt het pas als je kind veel meer kan, dus na een halfjaar of verder. Dan merk je dat het fysiek meer met je doet, en op die momenten vond ik het wel eens ruk om alleen te zijn. Maar dan vooral omdat je dan ineens extra ogen nodig hebt. Als ik kook en mijn zoon hangt weer in mijn benen vind ik het wel eens jammer dat ik niet een partner heb die hem even onder zijn hoede neemt.
  Maar vrees niet: je kunt op je eigen kracht echt veel meer dan je denkt. :) En laat je door anderen niet gek maken!

 • Reply Rory 8 maart 2016 at 20:19

  Zoveel mensen zoveel meningen. Maar er is er maar een echt belangrijk. En dat ben jij! Voel jij zelf vertrouwen? Heb je mensen om je heen die je willen helpen? Al is het maar met kleine dingetjes. Ik denk dat het belangrijk is om hulp te accepteren en verder inderdaad zeker je eigen plan te trekken. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en misschien is dat wel ook zo. Maar misschien ook wel niet. Probeer rustig te blijven en je niet teveel aan te trekken van ‘moeilijk gedoe’ van anderen.

 • Reply Marijke 8 maart 2016 at 20:45

  Ik denk wel dat het zwaarder is inderdaad. Maar vooral dan met in elkaar zetten van meubels. En sjouwen. De rest deels, want wij deden veel samen, maar je bent er dan beiden toch mee bezig. En jij hebt volgens mij ook genoeg mensen heel dichtbij die je met liefde bijstaan!

 • Reply Bianca 9 maart 2016 at 14:58

  Hoi,

  Ik denk dat het alleen wel zwaarder is, maar dat je er super goed over hebt nagedacht hoe je het alleen kunt oppakken. Het zijn denk ik vooral de praktische dingen die soms onhandig zijn. Maar voor alles is een oplossing !

  Groetjes Bianca
  http://www.dotjes.net, een blog over borstvoeding, de rapleymethode, recepten en van alles!

 • Reageer