opvoeden

back to school tips – mama challenge by Ingeborg

21 augustus 2015

Toen Thea mij vroeg wie er mee wilde doen aan de mama challenge twijfelde ik geen moment; als er geschreven mag worden meld ik me graag aan.
En ik vond het idee van een uitdaging wel leuk. Deze blog gaat over back to school tips.

Na  drie en een halve week vakantie vraagt mijn dochter het al: “wanneer begint de school weer? Ik mis mijn vriendinnetjes, ik wil iets doen, iets leren”.
Vakantie is leuk,  ontspannend, het is vaak mooi weer, we hebben geen wekker nodig etc.  Bij ons is er in ieder geval weinig structuur, afgezien van het gezamenlijke ontbijt en avondeten.
Kinderen hebben vaak behoefte aan  structuur en die van mij zeker.
Hoe nu deze structuur langzaam terug te brengen?

www.mijngekkegeit.nl

www.mijngekkegeit.nl

slaapritme

Ik probeer de kinderen langzaam te laten wennen aan het schoolritme. Ikzelf heb er ook last van als ik na een  vakantie of een lang weekend weer vroeg op moet staan.
Het is het beste te omschrijven als een jetlag-gevoel dat niet weg te krijgen is met koffie (kun je je voorstellen hoe pittig dit moet zijn voor de kinderen, zonder koffie..).
Dus de week voordat de school begint, probeer ik de kinderen al langzaam richting de gewenste back-to-school-bedtijd te bewegen en elke dag wat minuutjes eerder naar boven te gaan.
Voor mijn zoon is dit nooit zo´n probleem; hij blijft ook in de vakanties een beetje hangen op zijn oude tijd. Voor mijn dochter wordt dit een uitdaging; ze gaat in de vakantie later naar bed en slaapt langer uit dan in schoolweken. En dit mag natuurlijk want het is vakantie.
Met mijn dochter heb ik sinds enige tijd het boekje Slaapklets; hierin schrijft ze elke dag op wat ze gedaan heeft, wat het leukste moment van de dag was, wat minder leuk was en of ze zin heeft in de volgende dag.
Ook zit er altijd een klein spelletje, yogaoefeningen of een grappig verhaaltje bij. Dit boekje is voor mij de truc om mijn dochter op tijd en eerder naar boven te krijgen ter voorbereiding op back to school.

eten

in de vakanties is het eetritme anders dan normaal. We eten vaker een ijsje; de voor-de-lunch-geen-snoep regel wordt weleens overtreden, soms eten we tussen de middag warm etc.
Dus ook in de laatste week voor de vakantie gaan we weer wat “normaler” eten en wat minder vaak langs de snackbar of doen we minder vaak een greep in de snoepkast.
Omdat het nog vakantie is, is er meer tijd om eten te koken dus de kinderen mogen meehelpen met eten maken en dit vinden ze erg leuk.

www.mijngekkegeit.nl

www.mijngekkegeit.nl

geen drukte

De laatste week voordat de school begint is het drie dagen lang kindervakantieweek. Mijn dochter doet hier aan mee en behalve dat het bijzonder leuk is, is het voor de kinderen ook erg vermoeiend.
Na lange tijd ziet iedereen zijn vriendjes en vriendinnetjes weer en is er veel te vertellen. Dus het weekend dat hierop volgt en waarna de scholen weer beginnen, is niets gepland.
We zijn met ons gezin thuis en genieten nog even van de tijd samen voordat de drukte weer begint.

langzaam beginnen

Dit jaar mogen wij gelukkig langzaam beginnen, met dank aan de basisschool.
Omdat er in ons dorp kermis is op 31 augustus (de dag dat de school officieel zou moeten beginnen) en er een eenmaal in de vierjaar bogenfestival is, zijn de kinderen de 31e augustus nog vrij (“studiedag”).
Deze dag zijn we dus nog lekker vrij en overwegen wij naar de Efteling te gaan omdat er dan zeker niemand meer vakantie heeft en het vast lekker rustig is.
Op 1 september begint de school echt en zijn de kinderen de middag ook weer vrij, vanwege de kermis. Ik ben wel blij dat we rustig kunnen beginnen en er pas donderdag sprake is van een echte lange schooldag.
Overigens gaat mijn zoon op 1 september voor het eerst naar school en mag hij vijf weken lang halve dagen wennen. In de middag gaat hij nog naar het kinderdagverblijf.

Vanaf dit jaar heb ik twee kinderen op school zitten, en met bovenstaande tips hoop ik dat we rustig het nieuwe schooljaar inrollen.
Hoe bereid jij je voor op het nieuwe schooljaar?

Lees ook eens de back to school tips van Judith en Lieke
Lees hier de andere mama challenge opdrachten op Bampraat…

www.mijngekkegeit.nl

www.mijngekkegeit.nl

You Might Also Like

4 reacties

 • Reply angelique 21 augustus 2015 at 08:31

  Wat een leuke items!

  • Reply Thea 23 augustus 2015 at 18:06

   mijn gekkegeit heeft hele leuke dingen! :)

 • Reply Malou 21 augustus 2015 at 09:51

  Wat een leuke tips! Hier duurt het nog meer dan 3 jaar voordat Nomi naar school gaat, maar het zijn wel leuke tips :)

  • Reply Thea 23 augustus 2015 at 18:06

   :) gaat hard zat hoor! :)

  Reageer