overige onderwerpen

discriminatie single vrouwen met kinderwens

22 juli 2015

Je bent een vrouw, single, en het allerliefste wat je zou willen is een kindje.
Ik weet er alles van, ik ben zo’n vrouw.
Het nieuws dat vandaag naar buiten kwam via Opzij, verbaasde mij niks.
Dit speelde al jaren, maar ik hoorde het niet meer de laatste tijd. Dat het nog steeds zo is, dat verbaast mij wel!

Single vrouwen met een kinderwens die geweigerd worden….gewoon hier in Nederland!

welkom of niet welkom?

Wil je als vrouw moeder worden maar ben je alleen, dan zijn er maar weinig plekken in Nederland waar je welkom bent.
Ja welkom bent. Niet waar je terecht kan. Ik ben van mening dat elk ziekenhuis je zou moeten kunnen helpen. Alleen dat is niet zo.
Maar je bent ook niet overal welkom.
Heb je een partner (man of vrouw) de deuren zwaaien voor je open! Ben je single? Dan moet je hard duwen. En soms tevergeefs.

Ik zelf stond ook voor zo’n deur. Het begon al met de vraag waar ik terecht kon, mijn huisarts wist het niet. En zelfs de verloskundigenpraktijk wist het niet.
Even waande ik me de enige vrouw in Nederland die single een kind wilde. Maar nee. Nadat een verloskundige voor mij had gezocht, bleek ik 10 min. verderop in het UMC terecht te kunnen.
En dan moet je bellen, ik was bang dat de info fout zou zijn. Zoals ik al vaker had gehoord.
Maar het klopte ik was “welkom”, na een intake ronde en een commissie die zou beslissen of ik wel door mocht. Ik moest dus duwen.
Ik snap dat ze niet zomaar iedereen helpen. Maar welkom voel je je niet. Zeker niet met het tijdsbestek dat de gehele procedure kost.
Maar beter zo, dan helemaal niet terecht kunnen!

Ik ken de verhalen van vrouwen die twee uur moeten reizen, of langer, voor een inseminatie/onderzoek etc. Omdat een ziekenhuis nabij dit niet doet.
Ongelooflijk eigenlijk. Ik sta met 10 minuten in het UMC, het andere ziekenhuis ook 10 minuten verderop doet het ook niet. Deze gelukkig wel.
Ik prijs me gelukkig. De hele ervaring is al pittig. Gooi daar dan nog maar eens een reistijd tegenaan van vier uur (heen en terug) voor een behandeling van ongeveer 30 minuten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

discriminatie

Discriminatie is het gewoon echt. Jij bent single dus je mag geen kind.
Jij bent single dus je mag geen kind van mij. Ook dat gebeurt!
Ik kwam het in de map met donoren tegen: rietjes mogen niet gebruikt worden voor alleenstaande vrouwen.
Dus de donor wil wel stellen helpen maar geen single vrouwen. Dus het zijn niet alleen de ziekenhuizen, ook spermadonoren.
Maar de ziekenhuizen laten dit ook toe.

Hoe kan het dat dit gebeurt?

Het wordt tijd dat er iets aangedaan wordt. Ook single vrouwen hebben rechten.
Ik ben er dus heel erg blij mee dat opzij dit onder de aandacht brengt!
Meer ziekenhuizen moeten zich beschikbaar stellen voor (vruchtbaarheids)behandelingen, en zich ook zeker beschikbaar stellen voor single vrouwen.

Opzij

Opinieblad opzij deed een onderzoek, en presenteert een lijst met de 25 beste ziekenhuizen met vruchtbaarheidsbehandelingen.
Daaruit bleek er grote verschillen zijn in aanpak, en dat single vrouwen niet overal welkom zijn.

In de top 3 staan UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam.
Deze klinieken hebben mooie resultaten maar het UMC Utrecht biedt veel extra behandelingen aan (met een eicelbank), en gaat de ‘moeilijke’ patiënten niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. En het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

De nieuwe Opzij ligt morgen (donderdag) in de winkels, en staat in het teken van vruchtbaarheid.
Ik ga hem lezen, jij ook?

Ik hoop dat dit onderzoek zorgt voor nieuwe ontwikkelingen. En vooral tot het verdwijnen van discriminatie.
Mocht jij dit meegemaakt hebben, voelde jij je niet welkom? Je bent hier welkom om je verhaal te delen! 
Neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden.
Laat van je horen, laten we er voor gaan zorgen, dat de deuren overal open gaan staan!

You Might Also Like

22 reacties

 • Reply Tamara 22 juli 2015 at 13:34

  Belachelijk dat ze je zomaar kunnen weigeren! En dat in Nederland!

  • Reply Thea 23 juli 2015 at 12:13

   nou ja officieel mag het niet….maar ze doen het wel

   • Reply Liesbeth 19 maart 2017 at 11:28

    Dit is precies waar ik nu tegen aan loop.
    Ik probeer zwanger te worden mbv een bekende donor door zelfinseminatie, alleen ik blijk PCOS te hebben…
    De gyneacoloog uit het ziekenhuis heeft gezegd dat ik Clomid nodig heb, maar dat zij mij dat niet kan voorschrijven ivm donorvergunningen ofzo. Ze heeft mij doorverwezen naar MCK waar ik me anderhalf jaar geleden niet kon aanmelden omdat ik nog geen 30 was en nu kan ik me wel aanmelden (ben nog steeds geen 30,) maar ik moet eerst naar een bijeenkomst voor alleenstaande wensmoeders (alsof dit na 7 jaar nadenken en overwegen en kiezen ed geen bewuste keuze is) en daarbij wordt je als alleenstaande vrouw ook helemaal gescreend… Dit alles voelt heel oneerlijk. Een vrouw met partner had deze medicijnen inmiddels al 3 maanden op de plank liggen…
    Inmiddels heb ik contact gezocht met verschillende klinieken en 1 kliniek zei dat zelfs mijn huisarts mij dit middel mag voorschrijven. Helaas heeft mijn huisarts geen ervaring met dit medicijn en dus heeft ze mij een second opinion gegeven waarmee ik zelf kan kiezen naar welk ziekenhuis ik ga. Erg fijn, maar welk ziekenhuis dan en wat als ze mij weer weigeren? En mogen ze mij überhaupt wel weigeren?
    Ik merk dat ik het erg lastig vind nu en hoop daarom dat jullie mij kunnen vertellen of het ziekenhuis mij mag weigeren of niet.

 • Reply Wendy 22 juli 2015 at 14:41

  Héél goede ervaringen met mc kinderwens. Discreet, respectvol en ze begrijpen heel goed dat een kinderwens voor zowel stellen als alleenstaanden dezelfde is. Ze werken wel met een postcodegebied en heb mazzel dat ik daar in zit. Met een eigen donor kan het daarbuiten ook.

 • Reply Patricia 22 juli 2015 at 17:05

  Ik had in de map met donoren staan alleen voor hetero paren. Dus ik vroeg nog bij navraag ook niet voor alleenstaande hetero dames. Nee alleen hetero paren. Dat vind ik pas discriminatie. Ik zou als ik mij in een hetero paar situatie zou bevinden geeneens kiezen voor deze donor. Want dat zegt ook wel wat over hem …

  Ik ga naar Rijnstate. Maar dat heeft de reden dat ik bij rijnstate mij meer welkom voel. Ik vind het UMC te zakelijk en dat gesprek van de psycholoog was net een kruisverhoor. Of ik op het politiebureau of in de rechtbank zit ofzo. Bah! Bij Rijnstate was het een gelijkwaardig gesprek. Erg fijn. Daarnaast kan ik bij rijnstate zaad reserveren voor een tweede kindje. En ik heb liefst een vol brusje als ik een tweede kindje wil. En Rijnstate is misschien wat duurder door de reiskosten, maar ook goedkoper. Je krijgt geld terug van de niet gebruikte rietjes. Helaas heb ik weinig aan dit voordeel, maar ja dat wist ik ook niet van te voren.

  Ik kon ook naar AMC omdat ik wisselende verhalen hoor daar over niet voor gegaan.

  Ik ben wel eens benieuwd of bij andere klinieken/ziekenhuizen het donorzaad wel bewerkt is of niet. Want dat is mij niet duidelijk. Bij bewerkt zaad spreek je van IUI en bij het ander gewoon van KID. Ik dacht dat donorzaad altijd bewerkt was, en dus KID en IUI zelfde is, maar ik kwam pas na 9 inseminaties achter dat dat niet zo is. En dan vraag ik mij af als poging 11 en 12 niet lukt kan ik dan niet beter op zoek gaan naar een bekende donor. Dan kan ik vaker insemineren met ook onbewerkt zaad, want ook nog eens vers is om het zo te zeggen. Dat is iets wat mij wel bezig houdt.

  • Reply esther 22 juli 2015 at 20:33

   Hoi patricia, in feite doen ze in rijnstate zelfs geen KID( dat is eigenlijk gewoon inseminatie in schede) maar ICI (intracervicaal, dus het rietje gaat een klein stukje de cervix(baarmoedermond) in. IUI gaat idd niet met dit onbewerkte zaad. Echter heb je met IUI wel meer kans om zwanger te raken, ze zoeken tijdens bewerken ook nog eens de beste zaadcellen uit.
   Ik zat ook bij rijnstate, vond het ook persoonlijker, was erg snel zwanger steeds, ondanks mijn overgewicht en leeftijd van 36 toen. Helaas twee miskramen en twee mislukte pogingen. Ik heb recent de overgebleven 300€ voor de laatste twee pogingen terug gevraagd omdat ik er ff klaar mee ben, maar ook de reistijd en het laatste consult spelen mee. Lang verhaal om zo ff uit te leggen verder. Maar ik denk erover om via cryos denmark te bestellen, is misschien ietsje duurder maar dan kan het gewoon lekker thuis. Heel veel succes verder. Ook voor Thea natuurlijk! Leuke blog!!! Groetjes esther

   • Reply Thea 23 juli 2015 at 12:17

    Dank je wel!

  • Reply Thea 23 juli 2015 at 12:16

   Bij UMC kan je ook reserveren volgens mij. Blijft denk ik dat het ook persoonsgebonden is.
   Elke kliniek/ziekenhuis voelt anders voor de ander. Waar ik me goed voel, voel jij dat misschien niet…

 • Reply Evelien Isabella de Jong 22 juli 2015 at 17:11

  Schandalig, gelukkig blijkt uit de poll die de VK op haar website heeft dat de meeste mensen er zo over denken. Dat ze in ziekenhuizen er stiekum vanuit gaan dat single ouders geen stabiele basis kunnen geven aan een kind, zonder dat ze er eerlijk voor uit komen. Ze weten dus intern ook wel dat ze discrimineren maar verschuilen zich achter protocollen. Echt schandalig.
  Link naar VK artikel: http://www.volkskrant.nl/binnenland/helft-ziekenhuizen-weigert-single-vrouwen-ivf~a4105429/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=

  • Reply Thea 23 juli 2015 at 12:17

   Bedankt voor de link!

 • Reply Renske 22 juli 2015 at 22:18

  Pijnlijk onderscheid. Aanwezigheid van een partner zegt niets over de kwaliteit daarvan. Deel stellen die nu wel een behandeling ondergaan zijn straks ook weer single. Het screenen lijkt ethisch nog minder verantwoord dan de argumenten die artsen aandragen om niet te helpen.

  • Reply M 19 augustus 2015 at 14:10

   Maar die kids weten dan toch dat ze een vader hebben?

 • Reply Esther 22 juli 2015 at 23:53

  In Leiden kwamen ze met allerlei eisen en lange wachtlijsten. Bij Geertgen was ik welkom, kreeg ik goede begeleiding en 2 geweldige zoons.

 • Reply Josan Jongbloed 23 juli 2015 at 12:05

  En alleenstaande mannen die een kinderwens hebben en geen partner? Kunnen die via donors of draagmoeders aan een kind komen?

  • Reply Thea 23 juli 2015 at 12:18

   Donors voor een man? Hoe bedoel je? Die kunnen toch niet zwanger worden?
   Ze kunnen gaan voor een draagmoeder, adoptie of co ouderschap met een dame

   • Reply Josan Jongbloed 23 juli 2015 at 13:56

    Ik bedoelde dat een vrouw haar eitje doneert en hij iemand uitkiest. Ik vroeg me af of er bij mannen ook sprake was van discriminatie. Worden zij in adoptieprocedures, bij draagmoeders of co-ouderschap ook afgerekend op hun relationele status?

    • Reply Thea 29 juli 2015 at 21:36

     Ik durf het eigenlijk niet te zeggen…

 • Reply angela 21 augustus 2015 at 19:19

  mooi gezegd. helemaal eens. wij single bammers worden in nederland nog steeds gediscrimineerd, erg jammer is dat.

  Ik vind het wel tof dat het iets transparanter word doordat er wat meer in de media over komt. zoals vanaf 1september ‘ Villa Single Mam’ op NPO3

  • Reply Thea 23 augustus 2015 at 18:07

   klopt ik ben benieuwd maar daar zitten geen bam’ers in. :(

 • Reply 7Lot 30 maart 2016 at 05:54

  W.b. de intakegesprekken en reistijd etc, dit geldt ook voor koppels. Het heeft met het medische traject te maken. Iedereen die via een donor zwanger wil raken, zal door ‘de commissie’ moeten.
  En ik vind het persoonlijk niet vreemd dat als iemand zoiets essentieels (een half kind) doneert, hij best een eis mag stellen. Elke donor extra is er een. Dan liever met een eis, dan helemaal niet. Het te kort is er te groot voor.

  Wees dankbaar dat er donoren zijn die belangenloos en eisenloos doneren.

 • Reply 7Lot 30 maart 2016 at 06:02

  Wij (als koppel met onvruchtbare man) lopen tegen veel dezelfde dingen aan. Ik zou me wezenloos verdrietig en gediscrimineerd voelen als ik over alles wat we op ons pad tegenkomen zou blijven nadenken.
  Ik heb besloten dit niet te doen. Dan maar zoveel reizen (2,5 uur retour), naar een selectiegesprek (ben ik wel een ‘geschikte’ ouder?), veel geld betalen en er niet openlijk over kunnen praten.

 • Reply Ramona 17 december 2016 at 22:15

  Ik ging naar het isala kliniek na het bloedprikken en alle goede uitslagen goede IQ want een test moest ik doen , werd ik na alles toch afgewezen terwijl de psycholoog meestemde met de behandeling , maar omdat ik een alleenstaande moeder ben word ik bedankt terwijl ze dat ook meteen hadden kunnen zeggen , maanden uren en dagen gewacht heeft me 6 maanden gekost en eindstand toch zeggen nee liever niet veel teleustellingen en nu ben ik bij nij geertgen hele vriendelijke mensen

 • Reageer