opvoeden

Dragen: Draag jij ook?

20 december 2014

Een kindje dragen in de draagdoek. Ik vind het heerlijk. Ik kan er heel erg van genieten.
Zeker als je de rust van het kindje voelt en merkt dat het heerlijk is gaan slapen.
Dat het troost geeft, je kindje dichtbij hebben, en dat het in de draagdoek zich veilig voelt en kan genieten van alles om zich heen.


Ik ben “besmet” met het virus dragen, door een vriendin en mijn vrijwilligerswerk. Ik kon zien hoe fijn het was. Al leek het me wel moeilijk om zo’n doek te knopen.
Maar na een paar keer had ik het door. En kon ik ook gemakkelijk dragen. Dat was zo fijn!
Ik heb zelf 2 doeken: een storchenwiege en een hop-tye. Beiden heb ik al vaak gebruikt.

Screenshot_2014-12-20-10-46-16

een van de eerste slaapjes van gastouderkindje bij mij in de doek (storchenwiege)

In mijn werk als gastouder draag ik namelijk ook. Ik heb vele wandelingen door Utrecht gemaakt met een kindje tegen me aan. Heerlijk!
Ik deed de kleine elke dag in de doek. En na 2 weken had de kleine man van 3 maanden het al door: Als ik hem de doek liet zien met de mooie kleuren kwam er een grote lach.
Protesteren deed hij pas na een paar maanden. Maar dat was omdat hij dan moeilijker in slaap kwam. Hij wilde teveel zien, bewegen en niet slapen.
Toen ben ik overgestapt op de hop-tye en ging het weer beter.

Voordat ik hem ging dragen heb ik nog een draagconsult genomen bij Nynke van draagjekleintje. Ik leerde mijn buikknoop beter: de puntjes op de i. En een rugknoop.
Helaas heb ik die nog niet kunnen doen. Ik had geen goede spiegel, en met een zeer beweeglijk mannetje kon ik het niet goed zien en doen. Dus die is nooit op de rug gegaan.
Maar een kleintje komt er weer aan bij een van mijn gezinnen. Dus ik hoop binnenkort weer te dragen…
En anders moet ik maar wachten op mijn kleintje!
In ieder geval kan ik een draagconsult zeker adviseren!

Ik heb hele fijne draagmomenten gehad. Zoals met de kleine een half uur in de Blokker staan en maar kijken naar al die mooie (kerst)lampjes.
Of van die dagen dat hij maar niet kon slapen in bed, en hij in de doek snel sliep.
Maar ook weleens mindere, zoals een oude vrouw die hem aanraakte en hard zei”: “Heeft hij het niet koud? Oh hij slaapt!”
Ja, toen sliep hij dus niet meer, en hij had het eerder warm dan koud.

Prima dat je ze aanspreken, maar waarom zo hard? En waarom aanraken?!?! Ze kon overigens al zien dat hij sliep.
Ook heb ik een keer staan knopen in het restaurant van de hema. Hij fruit op, ik een kop thee en we gingen weer verder.
Ik werd aangekeken tijdens het knopen alsof ik hem aan het martelen was. Terwijl het mannetje volop lachte!

Zoals ik al zei heb ik 2 dragers. Maar ik ken mensen die hele verzamelingen hebben. Met de allermooiste doeken. Ik zou zo graag willen dat ik daar de centen voor had.
Maar helaas! Misschien komt er nog 1 bij. Maar voor nu heb ik in ieder geval 2 hele fijne!

Heb jij je kindje(s) gedragen? Hoe vond je dat? Hoeveel doeken heb jij?

You Might Also Like

10 reacties

 • Reply Ka-bam 20 december 2014 at 11:42

  Nog geen mama hier, maar ben wel voorstander van dat als het lukt het kindje in de draagdoek zal gaan.

  • Reply Thea 20 december 2014 at 11:59

   hoop voor je dat het lukt!

 • Reply Maike 20 december 2014 at 12:23

  Wat mooi dat je je gastouderkindjes ook draagt! Ik heb zoonlief vaak in een doek gedragen en af en toe nog. Rugknopen zou ik ook wel graag leren, maar vind zo’n consult zo duur. We hebben dus een doek en een Mucibi voor m’n man. Heel blij mee!

  • Reply Thea 20 december 2014 at 12:29

   inderdaad is een consult prijzig, maar is het wel waard. Je zou kunnen kijken of je met iemand samen een consult kan doen, soms scheelt dat in de prijs. En het ligt ook zeker aan de consulente.
   Ik heb verschillende offertes gekregen. Verschil was soms erg groot

 • Reply Nicole Beeris 20 december 2014 at 14:13

  Begonnen met(hoe erg ik het nu achteraf ook vind) babybjorn draagzak. Ik wist niet beter maar toch….Eenmaal in het wereldje van de VBN ging er een wereld voor mij open en ik wilde een draagdoek. Wat een heerlijkheid, dus de tweede heeft zo ongeveer in de draagdoek gewoond. Hij was een huilbaby en wilde niet anders dan op mijn buik in de doek heen en weer geschud worden. De derde kwam dus automatisch ook in de draagdoek terecht en bij hem ook nog een ringsling aangeschaft. Die heb ik inmiddels weer verkocht maar mijn draagdoek kan ik echt geen afstand van nemen.

  • Reply Thea 20 december 2014 at 14:20

   En die derde heb ik ook nog gedragen :)
   En straks draag jij de mijne :)

 • Reply Marlieke 20 december 2014 at 16:33

  Ik vraag me altijd af als mensen zo bewust een kindje in de draagzak/doek dragen of ze dan geen buggy meer gebruiken? Ik gebruik het beide. Voor momenten dat de buggy irritant is (strand, het vliegveld is met twee ook geen doen, of straks sneeuw) gebruik ik de ergobaby.
  Overigens is het hier in Zwitserland echt compleet normaal om je kind op je rug of op je buik te dragen. Een buggy is natuurlijk niet altijd even handig :)

  • Reply Thea 20 december 2014 at 18:44

   Ik denk dat ik wel een buggy zal gebruiken, zeker als kindje wat ouder is. Net wat je zegt, het is niet altijd praktisch een buggy te hebben. Maar soms ook weer wel :)

 • Reply Marieke 21 december 2014 at 09:07

  Heb Milan vanaf 2 weken gedragen. De eerste weken gebruikte in de Shelter van Lodger baby. Zóó fijn! Hij werd wakker van de honger, legde ik hem in de Shelter om daarna naar beneden te lopen en halverwege sliep hij al en waren we zo een uur verder. Later een tricot draagdoek gaan gebruiken ook dat vond hij heerlijk en sliep er veel in. Heb nu de Yaro. Een erg fijne doek. Helaas wat je zegt hij is veels te nieuwsgierig dus slapen doet hij er niet in. Wil graag leren rugdragen maar een draagconsulent vind ik voor dit moment te prijzig. Binnenkort is kijken of ik wijs kan worden uit YouTube. Dus gebruiken ook nog veel de wandelwagen.

  • Reply Thea 21 december 2014 at 09:31

   Fijn dat je ook zo genoot van het dragen

  Reageer