persoonlijk

een naam kiezen

6 maart 2016

En toen was ik zwanger, en vanaf dag 1 krijg ik al de vraag: “Heb je al een naam?”
Ik kan heel duidelijk zijn: “NEE!” Ik heb nog geen naam. Als ik iets gemerkt heb is. is dat de een het heel makkelijk vindt en de ander moeilijk.
Ik zit daar tussenin. Dat komt onder andere doordat ik al jaren in de kinderopvang werk. En daarom met sommige namen een slechte associatie heb.
Daarnaast hebben sommige lieve mensen om me heen, favoriete namen ingepikt (geeft niet, hou nog steeds van jullie :p)
En ik wilde het geslacht afwachten….

meisjesnamen

Inmiddels weet ik (en jullie ook) dat het een meisje wordt. En ben ik echt wel al bezig met een naam kiezen.
Echter ben ik er niet over uit. Ik vind het ook niet een keuze die je even maakt. Je geeft je kind wel een naam voor het leven.
Het is niet iets wat je even kan ruilen bij de supermarkt.
Ik heb een shortlist nu. En laat die namen even door mijn hoofd spoken. Er lijkt er een op nummer een te staan.
Maar wie weet verander ik toch weer van gedachten.

een naam kiezen

wat het niet wordt:

– Het wordt geen Engelse naam. Ik vind dat niet bij mijn naam en achternaam passen.
– Geen dubbele naam. Anna-marie, Clara-Isabella, en al dat soort dubbele namen zullen het niet worden.
– Het wordt geen bijzondere naam. Mijn kind zal geen Sterre, Bloem, Pippi of iets dergelijks genoemd worden.
– En de letter Q en Y slaan we ook over. Geen idee waarom, geen leuke namen of het past niet vind ik.
– Geen naam die je makkelijk kan gebruiken met pesten. Al vinden echte pesters altijd wel iets… Maar ik ben zelf veel gepest (niet om mijn naam), dus hou het wel in mijn achterhoofd.

Gelukkig blijven er dan nog duizenden namen over, haha.
Misschien wordt het wel een top 10 naam, een die veel voorkomt. Maar misschien ook wel eentje die minder vaak voorkomt.
Ik blijf gewoon mijn shortlist doornemen. Er zal er 1 de winnaar zijn.

En de naam die onthul ik…. na de geboorte natuurlijk!
Was jij snel uit de naam? Waar hield jij rekening mee?

 

You Might Also Like

19 reacties

 • Reply Carine 6 maart 2016 at 08:28

  Wij hadden de volledige naam voor onze dochter al lang voordat ik überhaupt zwanger was. Ze heeft meerdere namen gekregen omdat we het ook mooi vonden om haar te vernoemen naar onze oma’s waar we een goede band mee hadden (dus haar overgrootmoeders) Wij wisten zelf het geslacht pas bij de geboorte. Dus we hadden ook nog een volledige jongensnaam maar die kwam pas aan het einde van de zwangerschap.

 • Reply Angela - Mama met passie 6 maart 2016 at 08:36

  Zo herkenbaar van het lijstje wat het niet wordt 😉 Je komt er echt wel uit! Onze dochter heet Naomi en heeft in dit geval mijn man bedacht. We zijn geswicht van Julia naar Emma naar Renate en toen naar Naomi. De andere drie namen worden het bij een tweede kindje sowieso niet, dus daarom kan ik ze hier prima delen 😉

 • Reply Eva 6 maart 2016 at 08:57

  Ik wilde een stoere naam en korte naam, en een die zowel in het Nederlands als Engels goed klinkt. Ik ben namelijk dol op Amerika mocht mijn zoon daar ooit terecht komen kan hij beter geen Henk heten Haha. Het werd dus Jim, kort krachtig en ook nog leuk als hij straks 40 is. :) ik heb niks met namen als Wolk ect. :(

 • Reply Larissa 6 maart 2016 at 08:58

  Onze dochter heet ayella.. we wouden een niet veel voorkomende naam. Vonden het toen en nu ook weer een hele klus!

 • Reply Jolanda 6 maart 2016 at 09:04

  Wij weten inmiddels hoe we onze kleine man straks gaan noemen. We waren er eigenlijk vrij snel over uit. DIE IS HET!
  Onze andere 3 kinderen hebben een naam die bestaat uit 5 letters en eindigt op de E (Jesse Lieke en Danee ) nu hebben wij een naam die niet uit 5 letters bestaat en niet eindigt op de E. Wat sommige mensen wel verwachten ?
  Nu nog.zo’n 14 weken wachten….

 • Reply Maarten Fest 6 maart 2016 at 09:14

  Ik schreef toevallig gisteravond een blog waarom wij voor de naam Kyran kozen.

  Mocht het plaatje jouw shortlist zijn, kijk dan even naar de betekenissen en ook in andere talen. Fieke is Duits voor neuken, en dat weet ik omdat een nichtje zo heet.

  • Reply Thea 6 maart 2016 at 09:54

   nee zijn gewoon random namen, durfde mijn shortlist niet te delen haha. Mooie keuze kyran!

 • Reply Esther 6 maart 2016 at 09:38

  Ik hield rekening met de populariteit en afkorten van de naam. Ik zat altijd met 3 Esther’s in de klas. Dat vond ik niet leuk.
  Via de website http://www.svbkindernamen.nl keek ik hoe vaak mijn baby naam het jaar daarvoor was aangegeven.

  De eerste kwam ik op tijdens de autorit naar het werk, een verslaggever van de olympische spelen deed verslag van de zeil races. En voor de tweede vond ik de naam in het namen boek: Rocking baby names (rockingnames.blogspot.com) dat boek vond ik leuk omdat er foto’s instonden en achtergrond van de namen (waarom ouders de naam hadden gekozen) ..niet alleen maar rijen en rijen en rijen met namen.

 • Reply Priscilla 6 maart 2016 at 09:50

  Wij vonden het heel moeilijk! Vooral omdat we het nooit ergens over eens zijn.. ook hierover niet! Uiteindelijk hebben we namen gevonden die we allebei leuk vonden. Maar wel gek om te bedenken dat mijn kinderen waarschijnlijk anders hadden geheten wanneer ik alleen was geweest!

  • Reply Thea 6 maart 2016 at 09:54

   grappig ja, misschien zou mijn kindje ook wel anders heten als ik een partner had

  • Reply Felicia 12 november 2016 at 15:19

   Heel mooi gezegd alsof ik het zelf ook zeggen
   Precies hoe ik het ervaar wij lagen bij onze drie kindjes ook niet op een lijn helaas
   Bij de eerste waren we het gelukkig wel gauw eens. Maar de tweede en derde was een hele klus viel niet mee
   Ik had bijvoorbeeld als ik alleen was geweest en kon kiezen in plaats van de derde Jasmijn te noemen had ik haar Dafne genoemd
   Wat mijn man dus afschuwelijk vond.
   Inderdaad een raare gedahten als je er bij stil staat.

 • Reply Linda 6 maart 2016 at 10:04

  Saar is wel een mooie naam! 😉

  Rond week 14 hadden we een jongens naam. En kort daarna een meisjes naam. Met de 16 weken hadden we geslachtsbepaling. Dus toen werd de babyboy ook ‘echt’ bij zijn naam genoemd tussen ons twee.

 • Reply marijkeeu 6 maart 2016 at 10:25

  Ik heb op de website van de sociale verzekeringsbank de lijst met namen van geboren kindjes van vorig jaar gepakt.. eerste 20 pagina s in word geplakt.. en samen aan het strepen gegaan wat we echt niet mooi vonden.. bleven 2 Namen over.. Isa en Yuna.. Maar vond Yuna niet bij onze oerhollandse achternaam passen.. Dus was de keuze snel gemaakt.. af en toe denk ik, Yuna had ook best gekund.. maar Isa past goed bij haar..

 • Reply Alexandra 6 maart 2016 at 10:28

  Wij hadden meteen een meisjesnaam maar de jongensnaam vonden we lastiger te kiezen. Bij de 20-wekenecho kwamen we erachter dat het een jongetje was en op de fiets terug besloten wd dat het dan toch echt een Tomas zou worden. Wel zonder H, zei mijn vriend en dat vond ik ook mooi. Het is weer eens wat anders en het is de Spaanse schrijfwijze (ik ben half Spaans).
  De meisjesnaam bewaren we eventueel voor de tweede. Als dat weer een jongetje is gaan we het weer lastig krijgen haha

 • Reply Sabrina 6 maart 2016 at 10:30

  Ik had al een jongens- en meisjesnaam voor ik zwanger werd. Ik bleef wikken en wegen over de volgorde van de 1ste en 2de naam als het een jongen zou zijn. Toen ik hoorde dat ik een meisje zou krijgen (mei 2016) was ik er direct uit, voor haar had ik namelijk wel een echte voorkeur voor haar roepnaam en een echte 2de naam. Het kaartje is gemaakt, ze hoeft alleen nog maar te komen….tenminste over een paar weekjes hahaha :-) De donor vond het ook direct een mooie naam, dat vond ik erg leuk, ondanks dat hij in principe losstaat van het ouderschap.

 • Reply Leonora 6 maart 2016 at 14:32

  Ik had al heel lang een meisjesnaam (Loīs) en gelukkig vond manlief deze ook mooi. Totdat een vriendin van mij beviel van een dochter en je raad het al… dat meisje noemden ze zo! Toen op zoek naar wat anders en ik wil geen naam uit de top 20. De naam Berber kwamen we op Internet tegen (kende de naam al maar dacht dat manlief deze niet mooi zou vinden). Wisten het geslacht niet en het bleek een meisje! De jongensnaam vind ik en heel ander verhaal, zo moeilijk! Pffff. De jongensnaam die we toen hadden later 3x bij een hond gehoord dus die ging per direct van het lijstje. Nu zwanger van de tweede en de meisjesnaam staat al vast vanaf 12 wkn zwangerschap. Voor een jongen hebben we 2 opties en als het bij de bevalling een jongetje blijkt dan kiezen we dan…..

  Succes met je keuze Thea! ?

 • Reply Patricia de Wildt 6 maart 2016 at 22:28

  Als ik ooit zwanger raak wil ik geslacht niet weten. Er wordt zoveel bepaald voordat het kindje er is, naam, geslacht etc. Bah.
  Ik zie vaak dat men een naam heeft gekozen en niet bij het kindje passen. Hoe kan je nou een naam kiezen voor iemand die je niet kent?! En het kindje moet er wel levenslang mee doen.
  Ik heb voor beide geslachten nu 3 namen, weet niet of dat door hormonale invloeden zal veranderen, maar heb al vrij lang deze top 3. Al ben ik van de meisjesnamen niet overtuigd, maar die zijn ook rampzalig moeilijk. Hopelijk jat niemand een van de namen.
  Maar ik ga zoals ik et nu over denk pas na de geboorte een definitieve keuze maken. Dan gaat hij/zij maar een dagje zonder naam door leven. :)
  Bij mijn jongste broertje twijfelden we en na zijn geboorte wisten we het direct :)

 • Reply Anneke 7 maart 2016 at 22:01

  Wij wisten de naam een paar weken nadat we het geslacht wisten en maakten de naam ook meteen openbaar. Bij de tweede was dat nog eens extra handig, want zo kon de grote broer er alvast aan wennen.

 • Reply Fem 8 maart 2016 at 20:52

  Niene heet onze dochter en we hadden die naam al bedacht voordat ik zwanger was, met nog 2 andere meisjesnamen en 3 jongensnamen. Niene was aanvankelijk de nummer 2, maar schoof in het begin van de zwangerschap naar nr 1 en toen we wisten dat het een meisje was, noemden we haar al zo binnenshuis. Het is ons gelukkig gelukt ons nooit te “verspreken” 😉 Ik ben altijd verzot op namen. Ben heel benieuwd wat je gaat uitkiezen! Succes!

 • Reageer