gastblogs

De eerste poging, spannend – By Bella

7 augustus 2015

De gekozen weg is voor mij zelf inseminatie (KID) met donorsperma van de Deense sperma bank.

Het begint met de ovulatie testen, wat een emoties!! Zoveel dagen een negatieve test en de levering van sperma is in huis.
Ik ovuleer toch wel? Gaat het nog gebeuren? Wanneer weet je eigenlijk of het niet meer gaat gebeuren of je het gemist hebt?
Wat als de levering ontdooid voor de ovulatie? PANIEK.
Na jaren denken, onderzoeken, het nemen van de beslissing, het uitvogelen hoe het moet en het kiezen van jouw donor, denk je dat je al zover bent gekomen. Eigenlijk begint de reis nu pas!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

de eerste ovulatie

Enfin op de 15e dag eindelijk een :) op de ovulatietest, vandaag is de dag. De wereld staat stil. Zwemmers uit de stikstoftank, wakker worden: we gaan INSEMINEREN, ofwel baby’s maken.
Hoewel het een positief moment is, moet ik eerlijk bekennen dat de rietjes met de sperma toch ook een heel vreemde emotie met zich mee brengen.
Daar zit je dan, spermarietjes in de hand met sperma van een man die je nooit gezien of gesproken hebt én niet te vergeten het instructieboek voor de doe-het-zelver onder ons BAM’ers (niet mijn favoriete naam)!

Even een sidetrack, bij het lezen van vele verschillende ervaringen kom ik er pas achter dat dit niet de geijkte weg is.
De meeste vrouwen, althans wat ik hierover kan vinden, gaan via de huisarts naar een ziekenhuis of kliniek voor de behandeling.
Na de eerste keer zelf insemineren heb ik toch overwogen of ik de donorsperma niet zou laten leveren in een kliniek of ziekenhuis om de behandeling KID daar te laten doen.
De ervaring was toch best heftig en misschien maakt dat het wat makkelijker. Echter lees ik uit de ervaringen dat de meeste mensen geconfronteerd worden met wachtlijsten tot anderhalf jaar wachttijd, waarbij de alleenstaande vrouw regelmatig geweigerd wordt of de prioriteit gaat naar samenwonenden stellen met een kinderwens.
Ik ben gaan kijken op de sites van verschillende ziekenhuizen in Nederland en inderdaad, ik ben als alleenstaande vrouw niet welkom in het grote gros van instellingen.
De meeste hanteren ook een serieuze wachttijd die vaak al vermeld staat op de website.
Vreemd in mijn ogen, in deze tijd waar echtscheidingen aan de orde van de dag zijn en kinderen bij regelmaat van de dag eindigen in een één ouder gezin willen de zieken huizen de eenoudergezinnen hiermee voorkomen?

wachten op uitslag

Terug naar mijn verhaal. Ik heb dus in juni 2015 geïnsemineerd. Het is nu afwachten tot de menstruatie of ga ik  al eerder testen?
In ieder geval sowieso afwachten, zenuwslopend voor alle vrouwen die zwanger willen worden volgens mij.
Na welgeteld drie dagen wordt ik misselijk, heb enorme hoofdpijn en mijn borsten passen op mysterieuze wijze niet meer in mijn bh’s.
We hebben een hittegolf, is het de hitte? Geen idee, Google!! Shit het zijn symptomen, het zal toch niet? Kan het echt? Mag ik blij worden of liever nog niet?
Hoe gaan mensen hiermee om? Ok ok, test vier dagen voor de ongesteldheid klinkt opeens heel goed. Maar hoe weet je wanneer vier dagen ervoor is, wat als je twee dagen later ongesteld zou worden?
Er kan toch wel eens een dag tussen zitten?

Test negatief. Was het te vroeg? Wat nu? Besloten om te stoppen met deze denkwijze, je maakt jezelf helemaal gek met de zoektocht naar symptomen en tegelijkertijd ben je onwetend of je op je lichaam kunt vertrouwen. Gewoon effe insemineren en er niet meer aan (proberen) te denken, laat het los! Heb je symptomen, niet aan denken. Word je niet ongesteld dan is testen een optie als je een week over tijd bent.
Twee dagen overtijd; dit gaat de goede kant op. Toch ongesteld; testen niet meer nodig. Balen!!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dit was voor mij een gewaarwording, dit is echt een traject. Een project, een weg naar iets wat je graag wilt die zomaar wel eens lang kan duren of misschien zelfs wel heel lang.
Dit is geen situatie van ik ga naar de winkel en koop wat ik wil hebben. Niet dat ik dit vooraf zo heb gedacht, maar ik had me dit niet zo intensief voorgesteld als dat ik het nu ervaar.
Pas bij het vele lezen hier kom ik erachter hoe vaak de vrouwen het proberen en de overweging maken hoelang ga je door met KID .
Stap je al dan niet over naar IUI of zelfs IVF? De meeste informatieve sites die ik vooraf heb bezocht melden niet meer dan het duurt gemiddeld vijf tot zes maanden om zwanger te worden met KID.

laten bezinken?

Veel tijd om alles te laten bezinken neem ik niet, ik wil geen maand overslaan en ga terug het internet op voor de het bestellen van nieuwe zwemmers.
Na nog wat meer lezen over KID heb ik deze ronde gekozen voor een betere kwaliteit sperma, deze heeft meer bewegende cellen na ontdooiing, meer zwemmers meer kansen.
De prijs gaat daarmee ook fors omhoog, dus ik hoop op een zwemmer van olympische kwaliteit. Ik zie de humor ervan in en probeer het allemaal positief te benaderen.
Ik kan wel zeggen dat het impact heeft op je leven, nu al. Het is maandelijks een aanslag op je financiële vermogen en je emoties.
Waarschijnlijk een goede voorbode van wat gaat komen met kinderen.

Heb jij gekozen voor zelfinseminatie of voor een KID? Hoe was voor jou de eerste poging?
Vind jij het wachten ook zo spannend?
Lees hier de eerste blog van Bella.

You Might Also Like

16 reacties

 • Reply Wendy 7 augustus 2015 at 10:15

  Ik voel gewoon de spanning haha, ik heb iui bij een kliniek gedaan. Het zaad wordt dan al in de baarmoeder gespoten dus hoeft er zelf niet meer naartoe. Ik zou met zi bang zijn om het dure zaad te verspillen. Want hoewel deens zaad snel is en bijna geen wachttijd heefr is her erf kostbaar. Hoeveel heb je besteld, een rietje of meerderen? Kan me nog herinneren dat de verzendkosten erg hoog zijn. En bewaar je het dan thuis in de vriezer? Succes met het hele traject. Je gaat van de ene emotie in de andere en leeft van test naar test.

  • Reply Bella 7 augustus 2015 at 22:12

   Ja, inderdaad spannend. Ik had twee rietjes besteld, op advies van de spermabank.
   Misschien een goed idee om ook eens na te denken om het anders te doen. Ik lees dat je weinig fout kunt doen met insemineren, maar zonde om de dure zwemmers te verspillen inderdaad.

 • Reply Maartje 7 augustus 2015 at 21:27

  Ik zou denk ik met deze kosten ook een ziekenhuis of kliniek overwegen. Het is zo onwijs duur. Ik deed er 1,5 jaar over en had dat met ‘de Denen’ niet kunnen betalen…

  Woon je nog steeds bij Odijk in de buurt? Ik woon in Houten en ben ook bij Geertgen geweest (en bij het UMC). Maar bij Geertgen geen wachttijd als je met de Denen in zee gaat volgens mij.

  • Reply Thea 7 augustus 2015 at 21:30

   Dit is een gastblog, ik weet niet waar Bella woont.
   Ik woon in Zeist.

   • Reply Maartje 7 augustus 2015 at 21:34

    Dan haal ik alles door elkaar, ik zie het al :)

  • Reply Bella 7 augustus 2015 at 22:14

   Ik heb nooit in Odijk gewoont, ik kom uit Limburg. Oh waauhw 1,5 jaar met KID of ben je overgegaan naar IUI of IVF?

 • Reply Bella 7 augustus 2015 at 22:19

  Weet iemand of de kansen groter zijn als je kliniek behandeling of zelfinseminatie doet? Ik kan daar geen info over vinden. Mijn idee om het zelf te doen is ontstaan door de gedachte dat het dan een ontspannen sfeer is en dit bevruchting bevorderd.
  Mooi om te lezen dat het jullie in ieder geval is gelukt!

  • Reply Esther 7 augustus 2015 at 22:41

   Hoi Bella, als een kliniek jou insemineert is dat in principe dezelfde manier als dat je het thuis doet, kansen blijven mi hetzelfde, tenzij je in kliniek intracervicaal(ICI) of intra uterien (IUI) laat insemineren natuurlijk, dan heb je wat meer kans omdat het zaad al een eindje verderop geholpen wordt. (Zie ook mijn reactie over IUI door huisarts of gyn) Succes!

  • Reply Linda 11 augustus 2015 at 14:23

   Hoi Bella,
   Geen idee of de kansen groter of kleiner zijn bij zelfinseminatie.
   Ik ben in totaal 5 maanden bezig geweest en het is nu gelukt!
   Ben 15 weken zwanger van een bekende donor. Ik heb 1x rietjes besteld in Denemarken, maar dat is prijzig zeg.
   Ik wens je veel succes!

 • Reply Esther 7 augustus 2015 at 22:28

  Hoi Bella, heel herkenbaar, alle emoties en paniek en gedachtes enz enz. Ik voel met je mee!En vind het stoer van je! Als ik bij Cryos zou bestellen zou ik zaad bestellen voor IUI, maar dat heeft met mijn leeftijd te maken. Elke gynaecoloog , zelfs een huisarts(!) kan IU insemineren, stel dat je dat zou willen tenminste.. Ik denk als je je streekziekenhuis zou bellen en vragen of een gynaecoloog jou zou kunnen insemineren dat dat zou moeten kunnen. Maar goed, thuis is fijner… Op youtube zijn veel informatie filmpjes te vinden van Dr. Mitchell Essig, Medical Director of Cryos International NY, ERG interessant en informatief! Hij spreekt ook over de beste tijd om te insemineren: als je een positieve LH test hebt, volgt je eisprong meestal 36-48 later, het beste is dus te insemineren de dag ná de positieve LH test. (Alhoewel ik persoonlijk vind dat je niet compleet van tests kunt uitgaan, want ik voelde meestal 7 uur! na de positieve LH test al een eisprong! Twee keer heb ik daarom expres op de dag van de positieve test laten insemineren in Rijnstate (toen ik daar aankwam zei de verpleegkundige: je bent een dag te vroeg! dit heeft geen kans van slagen! Ik dacht: dat zullen we nog weleens zien..)en beide keren waren raak! Helaas steeds miskraam.. Ik had overigens de testen besteld via 123 ovulatietesten, die werkten voor mij super. Het is ook zo dat als je zaad besteld met MOT10 dat het in principe motilliteit van 10 en hoger heeft, dus zelfs tot 19. (da’s altijd goedkoper dan MOT20)

  Veel succes bij je volgende poging! Groetjes

 • Reply esther 10 augustus 2015 at 13:17

  Oeps…zie dat ik een typfout heb gemaakt, het is geen 36-48 maar 24-36 uur natuurlijk. :) groetjes esther

 • Reply Patricia 10 augustus 2015 at 21:24

  Ik zou alleen thuis insemineren met een bekende donor. Want dan kan je het vaker doen.

  Bij deze dure rietjes zou ik niet thuis gaan knutselen.

  Ik weet dat je bij rijnstate Arnhem de wachttijd ingekort kan worden met deens zaad. Maar hoe en wat precies geen idee.

  Ik zit in de wachtweken van mijn 11de poging. De vraag is wat ga ik doen na poging 12?! Ik weet het niet. Ik wil bij andere ziekenhuizen informeren wat hun beleid is. Nog 3 keer insemineren (misschien een keer met hormonen?!) en dan 3x ivf. Of meteen op ivf overstappen. Ook overweeg ik nog een bekende donor te zoeken; vaker insemineren en goedkoop. Lastige keuzes. Hopelijk is poging 11 of 12 gewoon raak.

  Succes!

 • Reply angela 21 augustus 2015 at 19:39

  SUCCES Spannend

 • Reply Lucia 21 september 2015 at 17:55

  Hallo Bella

  Ik ben benieuwd hoe het inmiddels gaat met je kinderwens. Ikzelf ben ook bezig om mijn wens in vervulling te laten gaan maar heb een vraag. Ik lees dat jij je verzending hebt laten doen via een stikstoftank. Kun je mij vertellen hoe dit in zijn werking gaat om weer retour te laten sturen.
  Ik wens je veel succes

  Groetjes Lucia

  • Reply Bella 21 september 2015 at 19:59

   Hoi Lucia,
   Bij de levering van de tank krijg je een retour etiket van UPS erbij. Dit etiket plak je erop en op de site van UPS laat je het pakket ophalen wanneer het jou uitkomt. Dat was het.
   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!
   Toitoitoi met zwanger worden!!

 • Reply Saskia 12 november 2016 at 01:13

  Hoi Bella, ben jij nog verder gegaan met de thuisinseminatie via de Deense spermabank?
  Ik zit er zelf ook aan te denken, maar twijfel wel vanwege de kosten. Ik wil graag iemand die niet perse anoniem wil blijven en een uitgebreid profiel is ook wel fijn, en dan schieten de kosten echt omhoog.

  Groetjes Saskia

 • Reageer