opvoeden

Eindeloos fantaseren

21 september 2014

Ik werk een aantal middagen in de week als gastouder. Ik vind het een geweldig beroep. Ik vind het op dit moment ook leuker als werken op een kinderdagverblijf. Waarom?
Op een kinderdagverblijf kwam ik er minder aan toe: het kijken naar kinderen. En dan bedoel ik het echt kijken. Kop thee maken, zitten en dan kijken en luisteren.
Lekker op de bank of aan tafel. Maar ook weleens om het hoekje vanuit de keuken. Ik kijk hoe de kinderen spelen, en waarmee ze spelen. En geniet dan volop van:

P1050023

duplo en kapla

De boot van duplo die ook kan vliegen! En als hij vliegt kan hij zijn banden uit doen, en kan hij ineens ook rijden. En in dat ene stuk? Daar zitten de dieren, van de dierentuinboot. En voorin zitten de agenten, voor het geval iemand de dieren wil stelen. En laten we de dierenartsen niet vergeten. Ook die moeten aan boord. Want je, dieren worden ook weleens ziek.
En kijk uit! Daar komt een dinosaurus aan! Die wil de schapen opeten! Daar houden ze namelijk van. Maar maak je geen zorgen: daar komt Hello Kitty in de trein aan! En samen met de brandweer zal zij de schapen redden.
En anders kunnen de dieren met de ambulance mee, die ook in de boot zat, en die kan ook rijden over rails en schieten (tja het zal maar nodig zijn).
En morgen? Morgen is de boot geen boot, maar iets anders!

Ook zeer favoriet bij de kinderen is Kapla. Daar worden de meeste verbazingwekkende gebouwen mee gemaakt. Van dierentuin, tot garage, van stadion (lang leve het WK), tot piramide. Hele dorpen worden gebouwd. Ongelooflijk wat ze allemaal verzinnen met hele simpele blokjes. Want dat is Kapla eigenlijk.
Opruimen is wel altijd een dingetje. Ze zijn altijd zo trots op hun creaties, dat opruimen echt een ding is: dat mag niet. Gelukkig kan het vaak wel even blijven staan. En we maken met de Ipad er een foto van, dan kunnen ze het aan papa en mama laten zien.
En als ze dan gaan opruimen, dan komt er weer een verhaal naar boven met bulldozers die dan komen opruimen. Of een bom die ontploft…

P1050024

jongens en meisjes

En het zijn echt niet alleen de jongens hoor. Ook de meiden kunnen eindeloos fantaseren!
Wat een pop allemaal niet meemaakt in een uur tijd!? Een aflevering van Goede tijden, slechte tijden is er niks bij. Een pop kan verschrikkelijk verwend worden, of mee genomen worden op een leuk uitje. Maar kan ook uren blijven huilen, en geen eten krijgen omdat het niet naar de juf luisterde. Niet goed vastgezet worden in een fietsstoeltje en dan horen van de poppenmoeder: “Dan had je je riem om moeten doen”.
Of laatst kwam poppenmoeder na 10 min fietsen: “Ik dacht de hele tijd: wat vergeet ik nou? Maar nu weet ik het! Mijn pop!”

De fantasie van kinderen is eindeloos. Alles kan, zelfs naarmate ze ouder worden. Al zeggen ze er dan wel bij, dat ze doen alsof.
Er zijn voor hun geen grenzen. Een trein kan ook vliegen. En je kan gewoon miljoenen op de bank hebben en toch geen broodje knakworst kopen, omdat het geld op is. Ze zien weinig tot geen beren op de weg. En als die er wel zijn: dan verzinnen ze er wel een oplossing voor. Af en toe zou ik willen dat het in het leven ook zo gaat.

Ik zeg het weleens tegen ouders, en tegen collega’s: vergeet niet af en toe te kijken…en geniet! Je kunt er misschien nog wel wat van leren. Want problemen worden makkelijk opgelost, ze denken niet zo moeilijk. En vaak zie je dan ook goed welke ontwikkelingssprongen een kind maakt, en dus soms ook dat hij of zij iets nieuws kan.
Ik neem mezelf voor om straks met mijn eigen kindje ook af en toe te kijken.

Neem jij weleens de tijd om echt naar je kind te kijken? Heeft jouw kind ook zo’n eindeloze fantasie?

 

 

You Might Also Like

4 reacties

 • Reply Rory 21 september 2014 at 14:58

  Oh ja. Een hele levendige fantasie. En waar ik graag aan meedoe. Mijn dochtertje speelt nog graag samen met mij. Duplo, tekenen, met de bal spelen, dansen. Ik probeer daar echt veel tijd voor vrij te maken. Zo merk ik ook wat zich in haar gedachtenwereldje afspeelt.

  • Reply Thea 22 september 2014 at 07:28

   Wat goed, blijf dat doen, daar zal je dochter ook zeker van genieten!

 • Reply Madelon 21 september 2014 at 23:31

  Wat omschrijf je dat mooi. Z. is nu 10,5 maand oud en heeft voor mijn gevoel al een levendige fantasie. Al kan hij het natuurlijk nog niet in woorden overbrengen. Ik probeer elke dag meerdere keren gewoon bij hem te zitten en te kijken. Te luisteren naar alles wat hij probeert te vertellen. En wat is dat fijn.

  • Reply Thea 22 september 2014 at 07:29

   Probeer dat vol te houden, je zoon gaat nog veel meer ontdekken/fantaseren/leren. Genoeg om nog naar te kijken. Geniet ervan!

  Reageer