Interviews

Interview: Een geschenk van God

17 juli 2015

Vandaag het verhaal van Sonja (38), trotse en gelukkige mama van Maja (2,5).
Na een relatie van 9 jaar, een korte relatie en een flirt, ontmoette ze een man.
Op dat moment was ze zich al aan het oriënteren om BAM te worden.
Maar ook hij was niet de prins op het witte paard…

FB_IMG_1436805505441
“Ik heb eerst een bevriende collega gevraagd of hij donor wilde zijn. Hij bleek helaas onvruchtbaar door (succesvolle) behandelingen tegen kanker.
Daarnaast gaf hij aan niet alleen donor te willen zijn, maar ook vader (met ‘schoonfamilie’).
Dat was niet wat ik voor ogen had, een bekende donor is m.i. een ‘familievriend’, maar de rol van vader is weg gelegd voor een evt. latere partner.”

Het proces

Ze maakte een afspraak voor meer informatie bij Stg. Geertgen, maar dit bleek een medische intake te zijn. De keuze was daardoor snel gemaakt. Ze werd een BAM.
Omdat ik in Limburg nergens terecht kon, heb ik me (zomer 2011) aangemeld bij Geertgen.
Een familielid doneerde zaad (wederkerigheidsprincipe), zodat ik gebruik kon maken van een B-donor van de Nederlandse zaadbank en wachttijden kon omzeilen.
Mijn moeder, die in eerste instantie huiverig stond t.o.v. het idee, reisde elke keer 1,5 uur met me mee naar de kliniek. Om mij te steunen, en voor haarzelf en haar eigen acceptatieproces.”

“Vanwege het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) moest mijn menstruele cyclus kunstmatig opgewekt worden m.b.v. medicatie; 60 dagen lang hormooninjecties en 2 keer per week een ritje naar Elsendorp voor een echo om te zien of mijn eitjes wilden groeien. Uiteindelijk kon in april 2012 de 1e IUI behandeling plaatsvinden.
Op de ochtend van Bevrijdingsdag 2012, 14 dagen na de inseminatie deed ik een zwangerschapstest en bleek ik zwanger te zijn!”

Zwangerschap en bevalling

Sonja had overgewicht, maar dat leverde geen problemen op tijdens de zwangerschap. Ze kwam 7 kilo aan, en was er 8 kwijt na de bevalling.
Op mijn verzoek werd ik ‘s avonds ingeleid. Mijn moeder was er de hele tijd bij, en heeft een minute to minute verslag van de bevalling geschreven.
Een prachtig cadeau voor mij en mijn prachtige dochter. Na de geboorte werd Maja meteen door een kinderarts onderzocht, met koorts werd ze meteen naar de afdeling neonatologie gereden en kreeg antibiotica.
Na 2 uur kreeg ik haar uiteindelijk in mijn armen. Ik werd dan ook niet meteen overweldigd door moedergevoelens. Ik vond haar een mooi meisje, lieve baby, maar het besef dat zij nu van mij was, kwam pas veel later.”

20150713_183549

Kraamtijd

“Maja mocht als snel uit de couveuse maar we moesten nog een week in het ziekenhuis blijven.
Ik heb me die week vaak ongelukkig gevoeld. Met m’n kleine meisje op een klein kamertje, haar gehuil dat door merg en been ging. Ik wist nog niet hoe ik haar kon troosten als nieuwe, onzekere moeder.
De hormonen zorgden voor de nodige (kraam)tranen en een ontzettend vervelende nachtzuster was de druppel!”

“Eenmaal thuis werd ik fantastisch ontvangen door mijn ouders, broer, die voor een versierd huis en lekkers hadden gezorgd.
En een ontzettend lieve kraamhulp, die me een (extra) weeklang in de watten legde, waardoor het grote genieten eindelijk kon beginnen.”

BAM

Haar moeder moest erg aan het idee wennen. Haar vader, gelovig, had daar minder moeite mee. Een kindje zou volgens hem een geschenk van God zijn.
De andere familieleden vertelde ze het in een brief. Ze heeft veel positieve reacties gehad. Negatieve waren er niet, of werden in ieder geval niet hardop uitgesproken.
Vrienden reageerden enthousiast. En twee stellen boden zich in een later stadium aan voogd te worden.

Maar hoe is het dan om een BAM te zijn?

“Maja was een makkelijke baby, waardoor het 1e jaar me 100% is meegevallen. Nu ze 2,5 is en begint te ‘peuteren’ wordt het ietsjes moeilijker.
Ze zoekt grenzen op en ik probeer daar op een creatieve manier op te reageren.
Ik vind het heerlijk dat wij met z’n 2-en een gezin vormen en samen genieten van de dingen, die ik voorheen in m’n eentje deed, zoals boodschappen halen, ‘koken’, samen eten, filmpjes kijken.
Daarnaast kom ik op plekken, waar ik vroeger ‘nooit’ kwam, zoals de kinderboerderij, de indoorspeeltuin, terrassen met een aangrenzende speeltuin.

“Moeilijke momenten zijn er ook volop, maar die zijn volgens mij niet anders als die van stellen..
We zijn allemaal wel eens moe, ziek, humeurig, lui en hebben allemaal te maken met kindjes, die niet willen luisteren of eten, ziek zijn, boos zijn, ‘weg’ lopen, niet naar bed willen, niet in bad willen, de TV niet uit willen zetten en zo kan ik nog wel even doorgaan… Toch zou ik dit niet willen bestempelen als zwaar, het hoort gewoon bij het moederschap!”

“Ik bof, omdat mijn ouders, broer, overige familie en vrienden in de buurt wonen en bereid zijn hand en spandiensten te verrichten, maar vooral een bijdrage leveren aan de gezelligheid in en rond het huis
-it takes a village to raise a child-”

20150627_171646

De toekomst

Tot slot nog; hoe denkt Sonja over de toekomst? En wat wil ze haar kinderen meegeven?
De vraag of Maja een broertje of zusje mag krijgen heb ik voorlopige geparkeerd tot haar 3e verjaardag.
Op dit moment slaat de balans echter door naar nee, vanwege de prettige balans nu, waarbij er aandacht en ruimte voor Maja en mijzelf is.
Ik geloof dat ik minder relaxed in het leven zou staan, wanneer ik in m’n eentje voor 2 kindjes zou zorgen en gun Maja meer dan wat ook een ontspannen moeder, die gelukkig is en daarmee bijdraagt aan het geluk van haar kind.

Tegelijkertijd bewaar ik de babyspullen op de zolder tot m’n 40e want wie weet is mijn prins nabij! Ik ben niet actief op zoek, maar zou graag ruimte in ons leven willen maken voor een leuke vent.
Niet omdat ik denk dat Maja een vaderfiguur mist, maar gewoon voor mezelf, omdat het leven leuk was in m’n eentje, mooier werd met z’n 2-en en nog gezelliger kan worden met z’n 3-tjes.”

Verder wil ik Maja meegeven dat ik altijd van haar hou en trots op haar ben, ze is perfect, zoals ze is. Daarnaast wens ik haar een rijk leven, waarin ze risico’s durft te nemen en echt leeft!

Ik wil Sonja hartelijk bedanken voor het delen van haar verhaal!
Wil jij ook jouw verhaal delen? Dan ben je van harte welkom! Je kunt hier meer informatie vragen en je evt. aanmelden

FB_IMG_1436805674383

You Might Also Like

4 reacties

 • Reply Malou 17 juli 2015 at 09:03

  Heel leuk en interessant om te lezen :)

 • Reply Whitney ♡ Whtnysworld 18 juli 2015 at 16:07

  Interessant om te lezen. Gun haar ook zeker een partner en wie weet komt er een kindje bij.

  • Reply Sonja 20 juli 2015 at 09:40

   Dank je Whitney Time will tell…

 • Reply angela 25 juli 2015 at 09:41

  mooi verhaal

 • Reageer