DIY&koken

Met hazelnoten de keuken in…

28 september 2014

“Thea?” En ondertussen kijk ik hem aan, en zie ik die ogen van hem…Ze spreken boekdelen. Hij wil iets. Hij heeft een plannetje. En hij hoopt heel erg dat ik “ja” ga zeggen.
Dit komt niet plots in hem op. Het is woensdagmiddag en hij ging geen speelafspraak maken. Als mijn gastouderkindje van 9 geen plannen maakt met een vriendje dan weet ik het al: hij heeft al een plan.
En dus vraag ik hem maar gewoon wat er is, en wacht vol spanning af wat er komt: ” Mag ik zo hazelnootkoekjes bakken met de hazelnoten die ik zelf gezocht en gekraakt heb?”

P1050040

En ik zwicht…. (doe ik niet altijd hoor). We hebben een deal: als alle ingrediënten er zijn mag het. Na een duidelijke “YES”, gaan we kijken. En ja hoor alles is er!
– 100 gram hazelnoten 
– 200 gram roomboter
– 250 gram bloem (+ beetje voor op het aanrechten tijdens vormpjes uitsteken)
– 100 gram suiker
– bakpoeder (1 theelepel)
– koud water ( 3 lepels ongeveer)
– zout (snufje)
( hier maakten wij een stuk of 25-30 koekjes van)

bereidingswijze

Hij roosterde eerst de hazelnootjes in een pan. En in de keukenmachine (het hakding, volgens sommige), maalde hij het fijn. Hij wilde namelijk geen stukjes.
Toen sneed hij de boter in blokjes en deed alles (boter, hazelnoten, bloem, suiker, bakpoeder, water en zout) in een kom. En toen lekker kneden! Tot het een mooi geheel werd. Dat is zo leuk om te doen!
Toen wat bloem op het aanrecht en het deeg plat gemaakt ( ongeveer 0.5cm hoog). En daarna werden er met vormpjes figuren uitgestoken.

Daarna gingen de koekjes de oven in. Op 170 graden zo’n 20 min. Maar let wel op.
Dat deed ik namelijk niet en dus brandde de koekjes aan! Oh wat voelde ik me een slechte gastouder! Hij was erg verdrietig en mijn hart brak. Wat stom van mij! Zo’n fout maak ik dus normaal nooit! Waarom nu dan wel? Geen idee.
De straf werd dat ik dus nu de nootjes moest gaan kraken. En dan zouden we het de volgende dag nog eens doen…
De tweede ronde werd een succes! De koekjes waren heerlijk!

P1050072

Ik geniet ervan om dingen met de kinderen te doen. Ook koken en bakken. De puinhoop achteraf is soms wat minder. (Want knoeien mag bij mij). En ik kijk er dus ook enorm naar uit om dit soort dingen straks met mijn kleintje te doen! Ik moet alleen nog wat geduld opbrengen. En ondertussen maar lekker aan de slag met mijn gastouderkindjes!

Kook en bak jij vaak met je kind? Wat maak je dan? Heb je weleens hazelnootkoekjes gebakken?

You Might Also Like

4 reacties

 • Reply Rory 28 september 2014 at 14:13

  Ik heb nog niets met mijn kindje gebakken. Ze is pas 2,5 jaar. Ik ben het overigens wel van plan! Gezellig samen koekjes bakken. Lijkt mij heel leuk om te doen. Eerst moet ik maar eens alvast vormpjes kopen:)

  • Reply Thea 28 september 2014 at 14:27

   Die zijn wel handig ja :) Veel plezier met bakken alvast!

 • Reply Suzanne 28 september 2014 at 14:33

  Ja, heerlijk zandkoekjes bakken en daarna versieren. Of cupcakes. En natuurlijk knoeien hoort erbij. Daarvoor hebben ze de stofzuiger, wasmachine en douche uitgevonden toch?

  • Reply Thea 28 september 2014 at 14:37

   en de sopdoekjes :)

  Reageer