gastblogs

huishouden organiseren – by Ingeborg

29 september 2015

Hoe organiseer ik het huishouden als alleenstaande moeder? Ik kan natuurlijk “niet” zeggen, maar dan is deze blog snel afgelopen.
Nee, ik zorg wel degelijk voor organisatie rondom mijn huishouden.
Ik heb echter niet de indruk dat mijn organisatie heel erg afwijkt van de organisatie in een gezin waarbij het ook druk is en één of beide ouders werken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Keuken- en schoonmaakprinses

Nee, ik ben geen keuken- en/of schoonmaakprinses. Mijn kinderen zijn nog klein en zijn geen goede eters (hopelijk komt dit nog).
Dit is natuurlijk geen excuus om elke dag knakworstjes op witte kadetjes te eten, want ik wil mijn kinderen wel verantwoord en gezond laten eten.
Dus ik maak op zaterdag een weekplan voor het eten. En daarbij maak ik keuzes en houd ik rekening met de andere activiteiten die er op het programma staan de komende week.
Op maandag heeft dochter bijvoorbeeld dansles tot 18.15 dus zorg ik altijd voor poffertjes die al klaar zijn en alleen opgewarmd hoeven te worden.

Omdat ik zelf 32 uur per week werk en de kinderen pas om 18.00 door mij opgehaald worden, is er in het algemeen weinig tijd om te koken.
Want de kinderen hebben vaak direct honger als ze uit de buitenschoolse opvang komen. Dus meestal krijgen ze eerst een bakje komkommer, tomaat en paprika terwijl ik als een razende het eten klaarmaak.
Drie dagen in de week (zaterdag, zondag en woensdag) ben ik thuis dus kan er uitgebreider en minder gehaast gekookt worden. De overige dagen heb ik reeds e.e.a. voorbereid.
Het is wel echt spitsuur bij thuiskomst maar dit is overal volgens mij. Omdat mijn kinderen nog klein zijn, zitten we meestal niet lang aan tafel.
Ze zijn nog niet zo groot dat ze zelf heel actief vertellen over hun dag (met name de jongste) dus we zitten dan ook met name functioneel aan tafel (om te eten dus).

Je huis schoonmaken en –houden kost tijd. En ik vind het jammer om die beperkte tijd dat ik thuis ben te besteden aan het dweilen van de vloer, het schoonhouden van de badkamer etc.
Deze tijd besteed ik liever aan de kinderen. Dus één keer in de week komt er iemand om het “grote werk” te doen zodat ik zelf minder tijd kwijt ben aan het huishouden en schoonmaken.
Ik vind het heerlijk want het geeft rust. Doordeweeks begint mijn avond pas om 20.30 en dan heb ik niet altijd zin om nog te gaan poetsen. Dan heb ik graag tijd voor mezelf.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Opruimen

Kinderen maken best wel wat rommel. En ze ruimen het niet altijd direct of op de juiste wijze op. Ik ga ervan uit dat dit niet alleen geldt voor mijn kinderen…
Ik heb dan ook met mezelf afgesproken dat we ’s avonds een opruim-”uurtje” hebben.
Ik loop dus niet de hele dag achter de kinderen aan om op te ruimen, maar voor het naar bed gaan en na het eten ruimen we samen alles netjes op.
Uiteraard ruim ik tussendoor ook wel op als er struikelgevaar dreigt. Tijdens de dag is er dus op deze dagen sprake van rommeligheid.
Dat accepteer ik omdat ik anders de hele dag aan het opruimen ben.

Boodschappen

Boodschappen doen met kleine kinderen, daar zijn heel wat blogs over geschreven. Want dat is gewoon niet altijd relaxed.
Voor de boodschappenlijstjes gebruik ik Wünderlist op de telefoon; een boodschappenlijstje waarop ik tijdens de week de benodigde boodschappen noteer als iets bijvoorbeeld op is.
In de winkel kun je dan je lijstje “afvinken”. Ik doe niet altijd boodschappen met de kinderen.
Soms haal ik tijdens de lunchpauze op het werk de boodschappen die ik de rest van de middag in de auto kan laten liggen.
En tegenwoordig als de kinderen naar school zijn op woensdagochtend haal ik even snel de boodschappen.
Als ik met de kinderen boodschappen ga doen, kies ik bewust waar ik dat doe, omdat de ene winkel drukker is dan de andere etc.

Overige

De overige dingen die ik in mijn huishouden moet organiseren, probeer ik mee te nemen in de dagelijkse routine.
En dat probeer ik efficiënt te doen. Dit betekent dat ik hiervoor vaker bel dan dat ik ergens langsga (voor niets) en dat ik privé-dingen regelmatig in mijn lunchpauze doe.
Laatst had ik een klapband gekregen met de bolderkar en toen heb ik eerst meerdere bedrijven en bouwmarkten gebeld. Uiteindelijk had ik een bouwmarkt gevonden die me kon helpen en daar ben ik langsgegaan.
Pakketjes laat ik vaak ergens bezorgen waar ik in de buurt ben of werk of waar ik langskom op weg naar huis.
En vlakbij mijn werk zit een meubelboulevard waar ik al een aantal keren tijdens de lunchpauze ben geweest om meubels te bestellen of ophalen.
Zo regel ik efficiënt mijn overige zaken en hoeven de kinderen niet altijd mee.

En jullie, hoe organiseren jullie het huishouden als alleenstaande moeder?

 

You Might Also Like

2 reacties

 • Reply Patricia 29 september 2015 at 13:40

  Ik ben nog bezig met zwanger worden, maar ik heb er natuurlijk wel over nagedacht 😉
  Ik weet mijn werkrooster nog niet maar even uitgaande van mijn oude werkrooster zou ik het als volgt doen. In mijn oude werkrooster werk ik di-wo-do.

  Ik had al bedacht op zondag extra koken voor dinsdag en maandag extra te koken voor woensdag. En donderdag iets makkelijks soep met broodjes oid.

  De supermarkt ligt op de route naar huis, dus ik denk voordat ik mijn kindje ophaal van het kdv even snel de supermarkt haal en anders lang leve albert.nl haha. Ze hebben hier ook bij bepaalde supermarkt dat je online boodschappen kan doen en dat het klaar staat in de supermarkt dus ook dat is een optie.

  Ik wil sowieso een huishoudelijke hulp nemen die 1 keer in de week komt stoffen/doekje door huis haalt, de badkamer/wc/keuken doet, stofzuigt, dweilt en de bedden verschoond. En eventueel wat dingen strijkt. Ik strijk nu niet want dat gaat niet gezien mijn functiebeperking. Mijn moeder komt nu eens in de 3 maanden langs, zal straks misschien vaker zijn, maar die doet dan dingen die lastig zijn gezien mijn functiebeperking zoals de enorme deurmat bij de voordeur goed stofzuigen, ramen lappen etc.

  Ik ben mij nu zelf al aan het aanwennen om te zorgen dat s avonds het opgeruimd is, de kattenbak een schepje heeft gehad en de afwas in de vaatwasser zit :) Ik was nu alleen in het weekend omdat goedkoper is, dat zal straks anders zijn 😉

  Wat betreft speelgoed opruimen doe ik het bij de oppaskinderen voor de lunch en voor het avondeten, als ik daar de hele dag ben. Dus denk dat op de dagen dat ik thuis ben met de kleine ook ga doen. Ik ben niet een miep kraak, maar ik word onrustig van rommel in huis. Hihi.

 • Reply Cees van Schoonmaakbedrijf berkel en rodenrijs 7 maart 2016 at 13:51

  Erg leuke blog leuk om te lezen ga zo door!
  Groet Cees

 • Reageer