opvoeden

Ik en borstvoeding

2 oktober 2014

Het is wereld borstvoeding week. Ik ben nog geen moeder. Ik geef geen borstvoeding.
(En ik heb ook geen borstvoeding gehad toen ik klein was.) Toch weet ik er al aardig wat van af.
En ik dacht het is misschien wel leuk om jullie eens te vertellen, hoe ik dat weet. En wat ik met borstvoeding dan wel heb.

flesvoeding

Laat ik eerst voorop stellen dat ik niet tegen flesvoeding ben. Dat wordt namelijk weleens gedacht.
Maar nee absoluut niet. Ik ga er vanuit dat een moeder kiest waar zij zich goed bij voelt en dat ze doet wat haar goed lijkt.
Ik ken genoeg moeders die het niet eens probeerde en gelijk naar de flesvoeding gingen, of bij wie het gewoon niet ging en ze al snel overstapten. Allemaal geen probleem.
Ik heb wel een voorkeur voor borstvoeding, al weet ik dat een kind het ook red op flesvoeding.
Maar hoe kom ik dan aan de connectie met borstvoeding. Waarom weet ik er wat van af, en ben ik een voorstander geworden? Dan moeten we even terug in de tijd.

En zo’n 10 jaar terug in de tijd. Toen werd ik gevraagd of ik vrijwilligerswerk wilde doen voor Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN).
Ik werd gevraagd de oppasdienst te draaien op de dagen dat de contactpersonen bijscholing kregen. De kindjes die nog borstvoedingsafhankelijk waren, mochten naar de oppasdienst komen.
Superleuk om te doen! En zo kwam ik voor het eerst echt in aanraking met borstvoeding. Al snel werd het heel normaal om kindjes aan de borst te zien.
En dat ook gerust terwijl ik een broodje at. Maar ook om te zien dat de kindjes er troost uithalen en dat het een mooi iets is. Iets wat ik graag zou willen ervaren.

Door gesprekken met moeders daar, en met de contactpersonen, leerde ik al snel meer over borstvoeding en de problemen die je tegen kan komen. Ik wil mezelf absoluut niet een expert noemen.
Maar ik ben wel blij dat als ik een vriendin of ouder met een vraag heb, dat ik die gewoon kan antwoorden. En inmiddels genoeg mensen ken om ze eventueel naar door te verwijzen.

colostrum

colostrum

nu

Ik kijk inmiddels er anders naar dan toen ik jong was. Het is iets wat heel normaal is geworden. Of het nou 1 kindje is aan de borst, of 2. Of een jong of een oud kindje. Thuis of in het openbaar. De originele manieren van borstvoeding invriezen of bewaren. En ook (hand) kolven, kijk ik niet van op. Allemaal is het normaal voor mij.
Nu weten jullie dus hoe ik in die wereld terecht ben gekomen, en wat ik er mee heb,

Als ik dan even terug stap naar mijn verhaal. En dat ik hoop moeder te worden.
Dan weet ik wel dat ik heel graag borstvoeding wil gaan geven. En ik hoop dat het gaat lukken!
Ik durf niet te zeggen dat ik jarenlang borstvoeding ga geven. Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ik hoop wel de 2 jaar te halen, in ieder geval 1 jaar.

Geef of gaf jij borstvoeding? Hoe ging het? Of waarom koos je voor flesvoeding?

You Might Also Like

8 reacties

 • Reply Cassies 2 oktober 2014 at 11:14

  Mijn zoontje is nu 9 maanden en hij krijgt borstvoeding. Ik wil het beste voor mijn ventje en daar is borstvoeding 1 van. Een jaar borstvoeding gaan we wel redden, daar ben ik van overtuigd. Maar ik ben nu ook wel zo ver dat ik hoop dat we de twee jaar ook gaan halen. En daarna? Zien we wel weer verder. Wij stoppen pas als mijn zoontje niet meer wilt.

  Ondertussen krijgt hij alweer 3 maanden via rapley bijvoeding. Hij geniet er heerlijk van maar de momentjes bij mama aan de borst hebben nog de overhand.

  Ging het op het begin vlekkeloos? Nee absoluut niet. De eerste 4 a 5 maanden waren een aanslag op mijn lijf (ik slikte voor de zwangerschap zware pijnstillers en ik mankeer lichamelijk heel veel waardoor het nog extra zwaar was/is om bv te geven, die pijnstilling gaan niet samen met zwangerschap of borstvoeding dus ben ik mee gestopt en we hebben echt moeten vechten. Maar als ik mijn tanden ergens in zet ga ik er met de volle 100% voor en stoppen zat er voor mij niet in. Kunstvoeding wilde ik absoluut niet bij mijn ventje naar binnen gieten. Wat een ander doet moet hij/zij uiteraard zelf weten. Daar zal ik niet over oordelen.

  Als borstvoeding bij mij er niet in had gezeten dan had ik voor donormelk gegaan.

  Ik ben super blij dat mijn zoontje nog bij mij drinkt, dat hij groeit door voeding dat door mijn lichaam gemaakt wordt. En ondertussen ook een deel door groente, fruit etc. Heerlijk!

  Ik hoop echt met heel mijn hart dat jij dut ook mag gaan ervaren Thea ❤️

  • Reply Thea 2 oktober 2014 at 11:16

   Donormelk is inderdaad ook een optie. Ik hoop voor je dat je de 2 jaar haalt! En bedankt voor je lieve woorden!

 • Reply Marianne 2 oktober 2014 at 13:26

  Ik ben er echt van overtuigd dat BV het beste is. En dan heb ik het niet alleen over de voeding maar ook over de band, de liefde en de troost.

  Ik vind het jammer dat de wereldbevolking anno 2014 zo bekrompen is wat BV betreft dat we er een BVweek voor nodig hebben om wat meer acceptatie op te roepen.

  In het begin vond ik het doodeng om in het openbaar te voeden maar nu gooi ik de vriendinnen los en voed ik m’n zoontje lekker waar iedereen bij is. Boeit me niet meer.

  Zoonlief is nu 8 maanden en ik wil het liefst doorgaan tot de 2 jaar!

  • Reply Thea 2 oktober 2014 at 14:09

   Er zijn inderdaad mensen die er anders naar kijken als wij. Ik vind het ook jammer dat er een BVweek voor nodig is. Hopelijk is dat in de toekomst niet meer nodig. En hoeven onze kinderen daar zich geen zorgen over te maken. Dan is het raar als je in het openbaar een flesje flesvoeding geeft 😉
   Ik hoop dat je de 2 jaar haalt! Geniet maar van elke voeding, en bedankt voor je reactie

 • Reply Fieke 2 oktober 2014 at 19:18

  Het ging bij mij wel maar duurde uren… ik raakte er gefrustreerd van en werd dood ongelukkig door alle hormonen. Na een aantal weken gestopt.. ieder zijn ding! :) ik zou het nooit meer doen toch vind ik de natuur en hoe het werkt heel mooi.

  • Reply Thea 2 oktober 2014 at 19:28

   ik kan me voorstellen dat het frustrerend was. Ieder zijn ding inderdaad. Bedankt voor je verhaal!

 • Reply Kim 9 september 2015 at 09:40

  Dit is een oude post zie ik, maar ik kwam ‘m tegen en wilde toch nog even reageren. Ik hoor moeders vaak zeggen, en lees dit ook in een reactie “ik wil het beste voor mijn kindje en dus geef ik borstvoeding.” Maar het beste voor een kind is niet borstvoeding, het beste voor een kind is een moeder die goed voor hem of haar zorgt. En als dat goede zorgen kan MET borstvoeding dan is dat natuurlijk geweldig! Maar als het geven van borstvoeding in de weg gaat staan van het goede zorgen, dan is het absoluut niet het beste voor je kindje. Ik heb na de geboorte van mijn zoon een tijdje borstvoeding gegeven. En mijn plan was ook om dit een hele lange tijd vol te houden. Ik heb nog nooit in mijn leven iets opgegeven omdat het moeilijk of zwaar was. Als ik mijn tanden ergens inzet, hou ik vol. Maar net als Fieke in de reactie hierboven ging ik er ook volledig aan onderdoor. Het constante voeden (kind viel in slaap, mijn tepels gingen stuk) en de hormonen braken mij op. Ik moest natuurlijk goed eten maar kwam er niet eens aan toe. Daarbij viel mijn zoon na zijn geboorte teveel af. Ik gaf borstvoeding ja, maar kon op deze manier niet goed voor mijn kind zorgen. Nog even gekolfd, maar mijn productie liep snel terug. Donormelk was geen optie, daar kom je niet zo snel voor in aanmerking. Dus flesvoeding. Het gaat nu goed met mijn zoon en hij heeft nu een moeder die goed voor hem kan zorgen, maar het stoppen met de borstvoeding heeft bij mij grote littekens achter gelaten. Stoppen was in dit geval juist “doen wat het beste is voor mijn kind”, maar voor mij voelde het toch als falen. Ik vind borstvoeding prachtig. Diep respect voor alle vrouwen die het doen, maar de houding van sommige bv-moeders jegens fv-moeders vind ik ook echt niet kunnen. “Iedereen moet het zelf weten”, wordt er dan geroepen. “Maar wat ik doe is toch beter” wordt er stilletjes achteraan gedacht (wat blijkt uit woorden zoals in de reactie van Cassies “kunstvoeding zou ik absoluut niet bij mijn ventje naar binnen gieten”) Ik voel schaamte als ik in het restaurant van de Hema mijn kind een flesje geef terwijl twee tafels verderop een moeder haar kind aan de borst heeft. En dat is ook niet oké. Borstvoeding is geweldig, maar flesvoeding is ook echt wel prima. Want het beste voor een kind is niet hoe hij gevoed wordt, maar dat er goed voor hem gezorgd wordt. Op welke wijze dan ook. Wat meer respect voor bv-moeders is zeker nodig, maar wat meer respect VAN bv-moeders ook.

  • Reply Thea 9 september 2015 at 13:43

   goed gezegd!

  Reageer