DIY&koken

mijn mama’s erwtensoep

11 november 2015

Al jaren geniet ik elk jaar van mijn mama’s erwtensoep. Elke winter weer.
Meestal maakt ze een hele grote pan en dan krijg ik naast een bordje vol ook nog porties mee.
Maar ze maakt het alleen als het echt heel koud is, want anders is het niet lekker volgens haar.
Dus ik heb mijn moeder om haar recept gevraagd en ben zelf aan de slag gegaan.
En vandaag deel ik het met jullie!

SAMSUNG CAMERA PICTURES


Ik heb natuurlijk wel de angst dat hij never nooit zo lekker kan smaken als die van mijn moeder.
Ze stopt er vast een geheim recept in of zo.
Maar we proberen het!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Boodschappenlijstje:

– 2 liter water
– 500 gram spliterwten
– 2 uien
– ongeveer 200 gram prei
– zak erwtensoepgroenten (ik kocht een zak van 500gr, dat was een flinke en dus minder prei gebruikt)
– ongeveer 200 gram magere speklapjes
– 1 magere rookworst van 250/275 gram
– 1 vleesbouillonblokje
– peper en zout naar smaak

Bereiding:

Zet het water op, evt. met een beetje zout. (Ik heb helemaal geen zout of peper erin gedaan.)
Snij de uiten in halve ringen, huilen mag hierbij ;). Snij ook de speklapjes in reepjes. En als je lui bent, koop je spekreepjes. Ik ben zo lui :).
Als het water kook voeg je de erwten, de uien, het spek en de prei toe.
Dit laat je zachtjes koken. Blijf wel zo nu en dan roeren. Zeker als de erwten zacht worden, anders zit straks alles aan de bodem vast…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Na een uur voeg je de andere groente toe, en het bouillonblokje. Vooral het komende uur ga je roeren en roeren, en juist roeren.
Na weer een uur voeg je de rookworst toe, die je vlak daarvoor in plakjes hebt gesneden. En laat je het nog 10-15 minuten zachtjes, en roerend doorkoken.
Evt. voeg je zout en peper toe.

En klaar is de heerlijke erwtensoep. Ik genoot ervan! Je kunt het als maaltijdsoep eten, maar je kan er evt. ook brood en dergelijke bij eten.
Ook handig: je kunt het prima invriezen. Zo heb ik nog 3 porties ingevroren…

Hij smaakte bijna net zo goed als die van mijn moeder, toch dat geheime ingrediënt denk ik ;). Maar deze was ook verrukkelijk!

Houd jij van erwtensoep? Maak jij het ook zo? Lees hier de recepten die ik de vorige keer deelde.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

You Might Also Like

2 reacties

  • Reply Patricia 11 november 2015 at 12:36

    Ik ben vegetariër maar er stond laatst in de allerhande een vega recept misschien dat ik die eens ga uitproberen.
    Overigens fruit ik het uitje altijd even met klein beetje boter in de pan en doen dan eerst de groentebouillon erbij en dan de andere ingrediënten. Ongeacht welke versie soep ik maak 😉 Dan kan de smaak van de bouillon in alle ingrediënten in trekken. En zout is inderdaad overbodig gezien de spekjes en bouillon.

    Hier staat vanavond Italiaanse Tomaten(groenten)soep op het menu. Zelf verzonnen recept maar o zo lekker!
    1 grote ui fruiten met wat knoflook en italiaanse kruiden in klein beetje boter. Daarna 1,5 liter groentebouillon toevoegen. Ik doe altijd 4 blokjes in 1,5 liter water. Anders is het zo slap qua smaak hihi. Dan doe ik er een half zakje kaas tortellini, een zak soepgroente (400 gram) en pond roma tomaten erbij. Even 10-15 min zachtje laten pruttelen en dan smullen maar! Ik doe er vaak een stokbroodje, foccacia of ciabatta bij.

    • Reply Thea 12 november 2015 at 21:21

      klinkt goed!

    Reageer