Interviews

my way: “alle centjes tellen”

23 december 2015

In deze allerlaatste my way is Anne aan het woord.
Anne is een alleenstaande moeder van een dochter (8) en een zoon (5).
Al is ze ook een beetje een bewust alleenstaande moeder, nu ze er zelf voor kiest (al bijna 6 jaar) om alleen te zijn.
Lees hoe zij alles regelt:

Werk je? Hoeveel uur? Heb je nog andere inkomstenbronnen?

Ik werk 21 uur per week bij een overheidsinstelling, verdeelt over drie dagen (ma/di/do).
Hiervoor ontvang ik loon, overige inkomsten die ik geniet zijn de toeslagen zoals, huur, kinderopvang- en eenoudertoeslag.

Verder hebben de kinderen ieder hun eigen (betaal)rekening waarop hun alimentatie wordt gestort (zowel moeder- als vaderskant).
Hiervan betaal ik zo veel mogelijk hun eigen dingetjes zoals contributie voor sport, kleding, schoolgeld, cadeautjes voor verjaardagsfeestjes etc.
Dagelijkse kosten voor onderhoud zoals voeding, huur etc neem ik voor  mijn kosten, ook al mag je daar een formule van de NIBUD op los laten.

20150526_203303

Heb je kinderopvang? Zo ja, hoe geregeld?

Mijn kinderen gaan op mijn werkdagen naar de BSO, dus drie middagen in de week van 14.45u tot gemiddeld 17.30u.
Ik breng mijn kinderen zelf naar school omdat mijn werkdag om 09.00u begint.
Tijdens vakantie of studiedagen gaan mijn kinderen ook naar de BSO, tenzij ze bij opa en oma mogen logeren.

Hoe doe jij het huishouden? Zelf? Schoonmaakster?

Ik heb geen huishoudster, alle centjes tellen, dus daar ben ik zelf verantwoordelijk voor.
Ik geef eerlijk toe dat ik maar 1 tot 2 keer week stofzuig, dit omdat ik de kostbare tijd in de avond liever met mijn kinderen doorbreng dan dat ik het huishouden op dat moment ga doen.
Eigenlijk doe ik alleen op donderdagavond strijken, de was gaat natuurlijk wel de hele week door. En op vrijdagochtend (mijn vrije dag), probeer ik de rest van het huis aan kant te krijgen. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar ik heb geleerd dat los te laten; weekend is weekend met de kinderen.

Noem de 5 belangrijkste regels/afspraken in huis (qua opvoeding e.d.)?

Normaal (lees: beleeft) tegen elkaar doen, dus op een normale toon met elkaar praten en iets vragen, daarbij ook met twee worden spreken.
Daarnaast ruimen zij hun eigen spullen op, dit betreft speelgoed, maar ook na het eten de eetspullen op het aanrecht zetten of uitgetrokken kleren in de wasmachine doen.
Het eten wat je gevraagd/gekregen hebt, wordt opgegeten. In bed is in bed, en er niet meer uitkomen.
Bij niet luisteren na 1 waarschuwing wordt de Ipad ingeleverd, ga je miepen, ben je het de volgende dag ook kwijt.

Straffen en/of belonen? Waarom wel/niet?

Dit is situatie afhankelijk, je hebt van die dagen dat het geen zin heeft om nog meer straf uit te delen, omdat je er dan al meer dan drie hebt uitgedeeld en het dus geen nut meer heeft.
Ik ben meer van het waarschuwen tot op een bepaalde hoogte en er over praten (consequenties) dan te straffen.
Omdat ik gemerkt hebt dat ze daar beter op reageren dan dat ze (elke dag) straf krijgen.

En ik schroom nooit om tegen ze te zeggen dat het goed gegaan is als het inderdaad zo is, dan benoem ik ook waarom ik een leuke dag heb gehad met ze of waarom ik blij ben met wat ze gedaan hebben.

Help je kind is ziek en jij moet werken. Wat nu?

Lang leve opa en oma! Gelukkig wonen mijn ouders in de buurt en is mijn vader als gepensioneerd, dus daar kunnen ze altijd terecht of ze komen naar mij toe.
Ook heb ik een redelijk sociaal vangnet in mijn woonomgeving, dus er is altijd iemand die ik kan bellen en vragen of het uitkomt dat ze een van mijn kinderen van school of BSO willen ophalen. Meestal kan ik dan binnen een uur daar zijn om mijn kind op te halen. Gelukkig is mijn baas ook erg ruimdenkend en vindt het geen probleem dat ik thuis werk in deze situaties.

Winkelen en boodschappen, hoe doe jij dat?

Boodschappen is nooit een probleem geweest, wel merk ik dat ze steeds vaker thuis blijven als ik even boodschappen moet doen beneden bij de winkels.
Maar ze hebben er zelf nooit problemen om gemaakt, en anders kregen ze opdrachtjes in de winkel; wie wat mocht pakken/zoeken.
Winkelen doen we eigenlijk niet aan, we houden er niet zo van. En de enkele keer dat we de stad in moeten met z’n allen, zijn we er ook snel weer klaar mee.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zwemles, sportclubs, hoe doe jij dat?

Dat was en is best heel hectisch de afgelopen jaren, en nam ook heel wat tijd en organisatorisch talent in beslag.
Op woensdagmiddag naar Taekwondo buiten de woonplaats voor haar, vrijdagmiddag allebei naar dezelfde Taekwondo (dus zit ik daar twee uur) en op zaterdagochtend beide naar zwemles.
Gelukkig wel op dezelfde tijden.  Ik werd was daar wel een beetje klaar mee, op mijn vrije dagen ook nog eens van hot naar haar rijden. Dus nu is het anders geregeld en is er beduidend meer rust in de tent gekomen voor iedereen.

De Taekwondo-les op woensdag is niet meer, hiervoor is in de plaats gekomen de atletiektraining op dinsdag einde van de middag, alleen dit is in de woonplaats en dus zelfstandig te doen.
De zwemlessen op zaterdag gaan stoppen, heerlijk weer eens ‘uitslapen’ tot de biologische wekker gaat!
Hiervoor is de dinsdagmiddag in plaats gekomen voor een kind, alleen wordt dit geregeld vanuit de BSO, dus ik hoef mijn kind bij het zwembad op te halen ipv bij de BSO.
Ideaal, vooral omdat de atletiekbaan er naast ligt! Enige minpuntje is dat er nu wel wedstrijden bij komen kijken, maar dat het ik er wel voorover en dat is in het weekend.
Niet meer in mijn al drukke doordeweekse week.

Hoe kom jij aan je me-time/tijd voor jezelf?

Whahahaha, niet! Maar wat ik wel geleerd heb met moeite, is de boel de boel te laten als mijn lichaam of geest dat aangeeft.
Het enige wat ik elke avond doe als de kinderen op bed liggen is afwassen, zodat ik de volgende ochtend niet tegen een overvol aanrecht sta te kijken.
En voor de rest bekijk ik per avond waar ik wel of geen zin in heb.

Soms ga ik met de kippen op stok, soms zie ik kans om wat in het huis te doen, of ik hang de hele avond met mijn boek op de bank, het is maar waar ik zin en behoefte aan heb op die dag.
Ook ben ik gestopt met als een gek het huis schoon te maken en dingen te doen waar ik niet aan toe kom op die ene zaterdag dat ze bij hun vader zijn.
Dat is nu dus gewoon mijn tijd, als ik wil kan ik om 10.00u weer in bed zijn om een paar uur slaap in te halen of gewoon omdat het lekker is.

Wel probeer ik steeds meer sociale dingen te plannen, maar dat  blijft moeilijk qua tijd en financiën.
Nu de kinderen ouder en zelfstandiger worden, wordt het thuis ook wel makkelijker om tijd voor mezelf te pakken, wat ook geaccepteerd wordt.

Feestdagen en vakanties, hoe vier jij het? Hoe regel jij het?

De vakanties blijven ze gewoon thuis, indien het mogelijk is gaan ze wel het liefst bij opa en oma logeren.
Feestdagen (lees: alleen Kerstdagen, de rest doet niet mee) was tot dit jaar geregeld dat ze een van de twee kerstdagen thuis waren en de andere bij hun vader.
Omdat dit heel veel geregel en onrust geeft, gaan ze vanaf volgend jaar de hele kerst weg of blijven ze de hele kerst thuis.
Helaas is de situatie niet zo dat ze ook andere feestdagen daar doorbrengen.

Ik wil Anne heel erg bedanken voor het meedoen.
Het is de laatste my way, wat vonden jullie van de my way’s?

*wegens privacy redenen is een andere naam gebruikt

You Might Also Like

2 reacties

  • Reply Esther 23 december 2015 at 08:22

    Weet je het zeker, geen My way meer? Ik lees hem altijd heel graag en meestal staat er wel wat in waar ik ook wat aan heb :-)

    • Reply Thea 26 december 2015 at 10:35

      Ja, weet het zeker, trok steeds minder lezers en animo voor deelname nam ook snel af. Helaas, komen wel weer andere leuke dingen hoor!

    Reageer