opvoeden

De … van tegenwoordig! Over normen en waarden

30 september 2014

Ik ben me zeer bewust van het feit dat de blog die ik jullie vandaag voorleg, reacties op zal roepen. Misschien zijn sommige van jullie het met me eens, en anderen misschien niet.
Hoe dan ook, we leven in een vrij land en dus mag ik zeggen wat ik denk en voel. En dat doe ik dan ook. In de hoop op verbetering.
Ik ben netjes opgevoed, vind ik. Ik hecht grote waarde aan het meegeven van goede normen en waarden aan anderen, met name kinderen.
Je behandelt iedereen met respect. En ik vind dat ongeacht leeftijd, je toch een verantwoordelijkheid hebt om dit door te geven. Toch zijn er mensen die dat niet doen.

En over die mensen wil ik het nu even hebben, want ik verbaas me er steeds meer over. Je kent de uitspraak vast: “De jeugd van tegenwoordig”. Ik bedoel, wie kent hem niet? Ik heb hem vaak genoeg gehoord uit de mond van ouderen. Maar kennen jullie deze al: “De ouderen van tegenwoordig”.
Die gebruik ik regelmatig namelijk. En niet omdat ik het leuk vind. Ik probeer de dingen die mijn ouders mij leerden ook aan de kinderen op mijn werk te leren. En straks ook aan mijn kleintje. Maar dat valt nog niet mee.

paar situaties

Laatst liep ik met de kinderen naar huis. We liepen iemand met een rollator tegemoet, een dame op leeftijd.
En ik kreeg naar mijn hoofd geslingerd dat mijn kinderen niet zo moesten schreeuwen en dat ze niet uitkeken. En dat terwijl de kinderen gewoon kletsten en lachten en met een mooie bocht om haar heen liepen!?!?
En in het zwembad tijdens mijn uurtje baantjes trekken zal geen enkele oudere dame uitwijken voor mij… Nee, wij krijgen met zijn tweeën een baan. En de dames op leeftijd met zijn tweeën drie banen. Eerlijk zullen we alles delen.
De lift in mijn flat houd ik regelmatig open voor mensen, jong en oud. Maar denk maar niet dat de dames en heren op leeftijd dat voor mij doen. Zeker niet als je erom vraagt.
En laatst tijdens het shoppen met een vriendin, hoorden we een vader (ik denk jaar of 40-45?) zijn dochter “KUT” noemen. “Nee kut, dat is een…” Ik wist niet wat ik hoorde….en mijn vriendin ook niet!21270132

Als zelfs mijn 9 jarige en 10 jarige gastouderkinderen het opvalt, dan zegt het toch wel wat. Een van hun zei zelfs; “Thea, ik moet van jou altijd beleefd zijn tegen mensen. Maar wat moet ik doen als een oudere meneer mij niet netjes vraagt zachter te doen tijdens het buitenspelen?”
En ik dacht laatst dat het de “jongere bewoners” en de allochtone (nee ik discrimineer niet) bewoners van onze flats zijn, die de zooi naast de containers gooien in plaats van erin. Of rommel laten vallen in de portiek en lift. Maar het zijn ook de oudere bewoners. Zelfs met 3 lege containers zag ik dat een oudere man zijn vuilniszak naast de volle container zette. Ik heb er niks van gezegd, want ik stond 7 verdiepingen omhoog.

een reden?

Natuurlijk kan er altijd een reden zijn: ze hoorden me niet. Zagen me niet. Ze mankeren wat. Ik ken alleen mijn kant van het verhaal. En ja er zijn ook ouderen die ook nog waarde hechten aan normen, waarden en vriendelijk gedrag.
Maar toch zijn zij degenen, die op dit moment mijn pogingen van normen en waarden meegeven een beetje onderuit trappen.
Want waarom moeten de kinderen mensen met respect behandelen als zij geen respect terug krijgen. Waarom mogen zij geen rommel maken, en de anderen wel. En ga zo maar door.
Voor nu volstaat het antwoord: “Ik ben trots op mezelf dat ik het goede voorbeeld geef.”
En ik ben blij en trots dat de kinderen dat soms ook tegen vriendjes en vriendinnetjes zeggen.

Overigens zijn er ook nog genoeg jongeren die ook nog wat normen en waarden bijscholing mogen krijgen hoor. Of zoals mijn 9 jarige gastouderkindje ze noemt: “Die pubers”

Mensen, behandel een ander zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. En houd rekening met elkaar.

Herken jij iets in dit verhaal? Wat? Waar loop jij tegenaan?

You Might Also Like

4 reacties

 • Reply Kimberley 30 september 2014 at 12:28

  Zeker wel een bekend probleem, hoor. Onze onderste buurvrouw is bijna 90, maar in die afgelopen 90 jaar heeft ze nog niet geleerd beleefd te zijn. Je kunt haar behandelen als koningin en nog is er geen vriendelijk woord uit te knijpen. Maar goed, ik denk altijd maar dat deze mensen al zoveel hebben gezien en meegemaakt, die hebben helemaal geen zin meer in aardig zijn. En gelukkig kennen we ook veel ouderen die onwijs lief zijn!

  Overigens zeggen wij soms ook ‘kut’ tegen onze dochter. Mien Kut, Kakel Kut. Tja, is bij ons ook helemaal geen scheldwoord. Niet bedoeld als ‘jij bent kut’. En goed, wij noemen onze kindjes allebei ‘Bolle’ als troetelnaampje. En dat terwijl ze allebei eerder dun dan dik zijn. Kan aan ons liggen, haha.

  • Reply Thea 30 september 2014 at 12:34

   Bedankt voor je reactie!
   Mag ik vragen of je je dochter zo noemt binnenshuis of ook buitenshuis. Persoonlijk vind ik het niet fijn om met scheldwoorden geconfronteerd te worden in bijv. een winkel. Ik heb vaak genoeg gehad dat kinderen dat dan overnamen, zonder dat ze weten wat ze zeggen. En dus bijv. het ineens tegen een vreemde op straat zeggen of oma :S

 • Reply Joyce 30 september 2014 at 17:53

  Haha oh ja, die oude beppen tijdens het zwemmen. Verschrikkelijk!
  Toen ik in de thuiszorg werkte ben ik mijn respect voor oudere mensen een beetje verloren. Ik doe altijd vriendelijk, maar verwacht dat ook terug.

  Maar blijkbaar hoeven zij geen respect te hebben voor de jongere medemens. Want zij hebben de wereld ‘gemaakt’ waar wij nu in leven. Tja. Daar heb ik eerlijk gezegd geen boodschap aan..

  • Reply Thea 30 september 2014 at 18:56

   inderdaad: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.
   Ennuh zij hebben hem niet gemaakt hoor….ten zij ze miljoen jaren oud zijn :)
   bedankt voor je reactie!

  Reageer