gastblogs

Sinterklaas – by Ingeborg

12 november 2014

In september begint het; het “gedoe” rond Sinterklaas. “Over hoeveel maanden komt Sinterklaas?”, ” Wanneer komt de speelgoedgids?”. Mijn dochter is er al erg vroeg mee bezig en ging afgelopen jaar ook tot ver in januari door met het kijken van Sinterklaasfilmpjes op internet. 

Ook in de winkels lijkt het steeds eerder te beginnen; in september zijn er al pepernoten te krijgen en begin oktober valt de speelgoedgids op de mat. Mijn kleine meid had diezelfde avond dat de speelgoedgids binnen was haar verlanglijstje klaar. Ze had alles netjes uitgeknipt en (heel lief) ook voor haar broertje cadeautjes uitgezocht en overzichtelijk opgeplakt met hun namen erbij. Toen ik zag wat ze allemaal had uitgeknipt en opgeplakt en de prijzen erbij zag staan, schrok ik natuurlijk wel even; in totaal was er voor honderden euro’s opgeplakt. Dat kan Sinterklaas natuurlijk nooit betalen!

Gelukkig heb ik na begin oktober nog bijna twee maanden de tijd om aan verwachtingen-management te doen bij de kinderen. “Sinterklaas moet veel kindjes cadeautjes geven dus je moet aangeven wat je het liefste wil”. En ik probeer haar te laten inzien dat sommige cadeaus beter van het lijstje kunnen (te duur, hebben we al, is voor veel jongere of oudere kinderen, is een cadeau zonder echte gebruikswaarde etc.). En inmiddels is het aardig gelukt het lijstje te laten slinken tot wat ze echt wil en wat nog niet in huis staat en wat relatief vriendelijk is voor de portemonnee. Mijn dochter is 6 en begint gelukkig een beetje vatbaar te worden voor rationele argumenten.

Ik heb besloten dat beide kinderen een groot cadeau krijgen, een middelgroot cadeau en voor de rest kleinere cadeautjes (bijvoorbeeld knutselspullen). Alle cadeautjes moeten nuttig zijn, want ik erger me wel aan die enorme hoeveelheden speelgoed die afgelopen jaren dit huis binnen zijn gekomen en weer vertrokken zonder dat de kinderen ernaar om keken. Dit vind ik heel jammer, want het is gewoon verspilling.

Dat het lijstje vroeg klaar was, is ook een voordeel. Zo had ik de tijd om naar de beste deal te kijken. Er stond voor mijn dochter een LEGO Friends item op de lijst en hiervan verschillen de prijzen enorm tussen verschillende winkels. Dus elke folder die binnenkwam keek ik door en zo had ik eind oktober al diverse cadeautjes in huis voor de beste prijs. Dat is ook goed voor de spreiding van de uitgaven.

IMG_0013

Voor mijn dochter (en vele andere kinderen uiteraard) komt er een spannende tijd aan. Het zal misschien ook wel het laatste jaar zijn dat ze gelooft. Van de week riep ze lachend:  “jaja, die Kerstman bestaat niet echt dat zijn de papa en mama!!” Dus het is een kwestie van tijd voordat dit meisje de link legt. Haar kleine broertje van 3 begint nu een beetje door te hebben dat Klaas en Piet iets leuk is, dat je cadeautjes krijgt en dat er leuke en melodieuze liedjes bij horen die hij al een beetje begint mee te zingen. Dus voorlopig ben ik nog niet uit de Sinterklaas-mythe.

Op zich is het een relatief korte periode van iets meer dan twee weken dat de Sinterklaas-gekte op zijn hoogtepunt is. Dus we komen er wel doorheen en maken er een leuke tijd van. Er staan veel activiteiten gepland voor ons; de intocht op TV, de intocht in het dorp, het Sinterklaasjournaal, Pietengym, Sinterklaas op school, pakjesavond en sinterklaas bij oma.

Mijn meisje maakt zich wel een beetje zorgen dat Sinterklaas niet weet waar wij wonen (we zijn afgelopen jaar verhuisd). Gelukkig weet ik daar weer een verhaal van te maken: “hij begint aan het begin van de straat en komt dus eerst hier langs en we hebben een naambordje bij de voordeur (daarvoor gekocht) dus hij ziet gelijk dat jij hier woont.” Ze heeft wel even een verlanglijst gemaakt met haar foto en adres erbij, voor de zekerheid.

Kortom: wij zijn er klaar voor! En jij?

You Might Also Like

1 reactie

  • Reply Joyce 12 november 2014 at 09:44

    Luuk is nog zo jong dat hij het allemaal niet meekrijgt. Maar ik ben wel begonnen met de eerste Sint knutsels. En uiteraard kijken we zaterdag naar de intocht. Maar dat deed ik ook voordat ik moeder was 😉

  • Reageer