DIY&koken

mmm speculaas

28 november 2014

Elk jaar bak ik met de kinderen op mijn werk pepernoten. Altijd een een groot succes.
Dit jaar doen we lekker wat anders. Wederom bakken ze op school ook weer pepernoten dus wij bakten wat anders…
Deze week bakten we speculaasjes!

Benodigdheden:
(voor circa 30 koekjes)
250 g bloem + wat extra
150 g (ongezouten) roomboter (op kamertemperatuur)
125 g donkere basterdsuiker
4 tl speculaaskruiden
2 el melk
1 ei (losgeklopt)
snufje zout
evt. 3 el amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Doe de bloem en de suiker in de beslagkom. Snijd de boter in kleine blokjes en doe die ook in de kom. Voeg daarna toe: snufje zout, de speculaaskruiden, melk, en het ei. Om de kinderen meer te laten doen heb ik het ei laten kloppen, en een deel van het ei apart gehouden.
Je mixt alles met de mixer door elkaar (deeghaken). Tot het een mooi geheel is.

IMG_20141126_132301

Dit doe je in vershoudfolie en legt het 20-30 minuten in de koelkast.
Strooi wat bloem op de tafel/ het aanrecht. Van het deeg kun je nu koekjes vormen. Dit kan natuurlijk gewoon saai rechthoekig. Maar wij pakten de koekvormpjes (kerst haha) en maakten mooie figuren.

Optie is dan nog bestrijken met ei en wat amandelschaafsel erop strooien.

Je bakt ze dan op 180 graden zo’n 12-15 min. Tot ze mooi bruin zijn.
Even laten afkoelen in de oven.
Eet smakelijk!!

Heb jij weleens speculaas gemaakt? Of is het altijd pepernoten?

deel van de speculaasjes

deel van de speculaasjes

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer