gastblogs

Spitsuur- by Ingeborg

24 maart 2016

De ochtend- en avondspits; menig ouder zal er een beeld bij hebben van drukte, rennen, vliegen en gillende kinderen.
Maar hoe is dat nu voor alleenstaande moeders die alles alleen moeten doen?
Ikzelf vind het altijd een uitdaging om de kinderen netjes aangekleed met alle (gym)tassen op school te krijgen en zelf op tijd op mijn werk te zijn.
Niet zelden gaat het bij mij “the military way”. Ik zocht contact met enkele alleenstaande moeders en vroeg hen hun tips en valkuilen.
Uiteraard wil ik deze lieve moeders heel erg bedanken voor hun medewerking!

Ik stelde ze een aantal vragen:

Hoe verloopt jouw ochtendspits, ontbijt je samen met de kinderen, is er weleens stress (en zo ja waarover)?
Esther: de avond van tevoren leg ik de kleren klaar. Om 5:45 gaat de wekker. Ondertussen worden de kinderen wakker en die kleden zich aan.
Tijdens het aankleden praten we de dag door. Rond 6:45/50 stappen we de deur uit en gaan we meestal op de fiets naar school.
De jongens fietsen allebei zelf. Ze waren allebei snel met fietsen en dat heb ik gelijk gestimuleerd. Om 7 uur zijn de jongens op de voorschoolse opvang.

Op vrijdagen gaat alles veel meer “chill” want dan ben ik vrij. Dan gaan ze de gewone tijd naar school, eten we op ons gemak en gaan we ook vaak lopend naar school.
De jongens vinden het jammer dat ik tijdens het ontbijt in de keuken bezig ben. Daarom heb ik voor ons nieuwe huis gekozen voor een eiland in de keuken met daaraan zitplaatsen.

spitsuur

Karin: ik ontbijt samen met mijn dochter. Wel eet ik zelf iets simpels wat snel klaar is (banaan, yoghurt). Uiteraard is er weleens een gespannen situatie, met name i.v.m. het opschieten.
Gelukkig is mijn dochter (4) dol op school, dus wil ze er graag heen. Ik moet wel alles strak regisseren in de zin van kleding klaarleggen de avond daarvoor (anders is er strijd over wat ze aan wil) en geen tv aan voordat ze helemaal gereed is (anders is er te veel afleiding).

Fieke: mijn ochtendspits verloopt tot het laatste half uur redelijk relaxed. Ik sta op (om 6.25), zet mijn zoon achter de tv (zooooo slecht!!!) met een broodje terwijl ik alle trommeltjes klaar maak.
Ik kleed me snel aan. Om de halve minuut roep ik dat hij zijn broodje moet eten. Rond half 8 gaat de tv uit. Dan gaan we naar boven, tandenpoetsen, haren doen enzovoorts.
In de tijd dat hij achter de tv zit heb ik me opgemaakt en aangekleed. Rond 08:00 begin ik te roepen dat hij zijn schoenen aan heeft.
Na een hele hoop gedram heeft hij die om 08:10 aan en gaan we naar de auto of op de fiets.
Als ik terug kom van school ontbijt ik (ik wilde heel romantisch samen eten elke ochtend, maar door alle drukte red ik dat gewoonweg niet).

Gaat er weleens iets mis in de ochtendspits omdat je alleen bent, en zo ja wil je hiervan een voorbeeld delen?
Esther: in principe zitten wel goed in ons ritme. De jongens weten wat er van hun verwacht wordt en ik heb zo mij routine.
Ik probeer vooral niet te streng voor mezelf te zijn, als er iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. dan go-with the flow…dat is dan maar zo.
Dan zijn we maar wat later…maar dat gebeurt niet vaak.

Karin: ik vond tot nu toe de peuter(puber)tijd het heftigst in mijn eentje, die driftbuien als ze haar zin niet kreeg. Net op het moment dat je echt de deur uit moet om op tijd op je werk te kunnen zijn.

Fieke: op zich valt het mee met mis gaan. Het enige waar ik erg tegenaan loop is dat het weleens fijn zou zijn als iemand anders het hele riedeltje doet.
Daarnaast loop ik erg aan tegen het feit dat ik met afspraken geregeld in de knel kom doordat ik mijn zoon pas om half 9 op school heb.
Ik moet vaak oppas regelen om hem naar school te brengen of afspraken verzetten.

koffie

Wat vind je de grootste uitdaging van de avondspits als alleenstaande moeder?

Esther: zelf ben ik geen planner en geen keukenprinses, maar om de avondspits goed te laten verlopen heb ik een strakke planning.
We komen rond 5 uur thuis, iedereen is moe, en iedereen heeft trek. De jongens willen vaak na een lange dag school en opvang gewoon even niets.
Dus meestal pakken ze wat fruit of noten te eten en zetten de TV aan. Ik heb vaak al de avond ervoor gekookt dus ik zet het eten op en meestal staat het binnen 15-20 min op tafel.
Op maandag hebben we een extra uitdaging want dan gaat mijn ene zoon sporten. Dan komt hij thuis, eet een banaan en gaat naar sporten.
Dat is 50 meter van ons huis. Ondertussen warm ik het eten op en ga ik met mijn andere zoon eten. Hij gaat naar bed en ik haal de andere op.
Dat klinkt spannend, maar dit is overlegd met hen. Mijn slapende kind weet dat ik 5 minuten weg ben, mocht hij onverwacht wakker worden.

Door aan het begin van de week een weekplanning te maken voor het avondeten…en de inkopen in 1 keer te doen, kan ik meestal de avond ervoor al koken of alles zoveel mogelijk klaarzetten.
Dat scheelt veel tijd tijdens de avondspits.

Karin: de grootste uitdaging vind ik het uit je werk komen en je kind ophalen; dan wil je thuis even gewoon een kwartier neerploffen.
Dat gaat niet, dat vind ik wat minder aan het avondgebeuren. De traagheid vind ik ook niet zo fijn van het alleen doen.
Er is niemand die terwijl jij je kind doucht alvast de vaatwasser inruimt.

Fieke: de grootste uitdaging vind ik mijn geduld bewaren en de boel op tijd klaar hebben. De tijd tussen mijn zoon ophalen uit de BSO (hij mag daar gelukkig eten), nog even zitten en hem dan om 19:15 naar bed brengen is kort. Ik ben dan vaak moe. Ik zou het zo fijn vinden als iemand hem een keer naar bed brengt zodat ik even met de voetjes omhoog kan.
De donderdagavond 1x in de twee weken dat hij bij zijn vader is, is dan ook echt een verademing. Geen haast! Daarnaast vind ik op tijd naar bed een uitdaging.
Ik vind het heel erg belangrijk dat hij er op tijd in ligt en voldoende nachtrust krijgt door het drukke leven.

Heb je nog tips voor andere alleenstaande moeders voor de ochtend- of avondspits?

Esther:
* Leg zoveel mogelijk alles al klaar voor de volgende dag.
* Altijd zoveel mogelijk dezelfde routine zodat de kinderen weten wat er verwacht wordt.
* Maak een weekplanning voor het avondeten; komt er een kink in de kabel wees dan flexibel. Even een avond een boterham of iets anders makkelijks is niet erg.
* De avond ervoor koken/of klaar zetten scheelt heel veel tijd.

Karin: ik ben geen ochtendmens en ik heb daarom een half uur buffer tussen mijn kind naar school brengen en naar mijn werk fietsen.
Ik maak haar gereed voor school en daarna fiets ik terug naar huis. Daar doe ik dan relaxed de “finishing touch” van mijn haar en make-up en ruim ik de ochtendtroep op, zodat het huis alvast gereed is voor de avond. Voor mij werkt dat heel fijn!

Verder zorg ik voor simpele gerechten voor het avondeten. Mijn motto is “less is more” (wel zo gezond mogelijk uiteraard). Ik verwacht dan ook geen wereldgerechten van mijzelf.
De slager maakt immers ook geweldige boerenkool, die zet ik graag in. De vraag die ik mijzelf dagelijks stel: “Hoe kan het makkelijker?”.
Het “less is more” principe houdt me scherp, zodat ik niet te veel van mezelf eis of verwacht. Het werk wat ik kan delegeren, dat doe ik ook.
Mijn beddengoed breng ik naar “de wasmeneer”, mijn voorraad boodschappen laat ik 1 keer in de maand bezorgen en een studente helpt mij wekelijks 2 uur met het huis schoonhouden.
De tijd die ik hierdoor bespaar vul ik met sporten (yoga thuis, joggen) en tijd voor mezelf. Hierdoor ben ik ook beter bestand tegen de drukte tijdens ochtend en avond.

Ik douche trouwens in de avond, zodat ik in de ochtend meer tijd heb.

 Fieke: hoewel ik het niet fijn vind douche ik ’s avonds met mijn zoon en zet ik de volgende ochtend alle bakjes al klaar. Voor de rest; gewoon verstand op nul en gaan!

 

Ik wil de alleenstaande moeders heel erg bedanken voor hun medewerking. Ik las zoveel herkenning toen ik hun antwoorden kreeg. En de belangrijkste tips die ik kreeg te horen, had ik zelf ook al wel ingevoerd:

  • Zorg voor structuur;
  • Regel dingen handig en plan vooruit, besteed dingen uit waar mogelijk;
  • Zorg dat de kinderen weten wat er van ze wordt verwacht;
  • “Let it go” als het een keertje niet gaat.

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer