gastblogs

Vaderfiguur – by Ingeborg

19 februari 2015

Heeft elk kind een vader of een vaderfiguur nodig in zijn of haar leven?
Ik vraag het me regelmatig af.

Tegenwoordig groeien veel kinderen op zonder hun (biologische) vader om zich heen, bijvoorbeeld in een situatie waarbij de moeder alleen voor de kinderen zorgt (en de vader buiten beeld is) of in de situatie waarbij een vrouw ervoor kiest alleen moeder te worden (als BAM).

Vroeger

Als je dan naar vroeger kijkt (voor zover ik me daar een beeld van kan vormen natuurlijk), zie je dat de maatschappij steeds meer veranderd is.
Vroeger kwamen scheidingen veel minder voor, was het samengestelde gezin niet zo ingeburgerd als nu en gebeurde het nog weinig dat vrouwen ervoor kozen alleen een kind te krijgen.
Zoals het vroeger was, zegt natuurlijk niets over het geluk van toen; wellicht waren er genoeg mensen die, als ze nu zouden leven, wel uit elkaar zouden zijn gegaan.
En ongetwijfeld zullen er vroeger veel alleenstaande vrouwen zijn geweest met een kinderwens die niet vervuld werd, omdat dit niet mogelijk of niet gebruikelijk was.

Mijn kinderen zien hun vader weinig, maar ik merk dat ze wel een sterke behoefte hebben aan een vaderfiguur in hun leven. Ik ben zelf niet het type om met de kinderen te stoeien, te voetballen, iets te bouwen of met autootjes te spelen.

Man in huis

Dus zodra er een man verschijnt in ons huis (oom, opa of vriend), willen de kinderen (en met name mijn zoon) stoeien, gillen, op de kop hangen, aan de dakgoot hangen en rennen.
Op verjaardagsfeestjes met de familie rent mijn zoon altijd naar de ooms en opa om te voetballen of te stoeien.
Het lijkt wel of zijn karakter ineens verandert als er een man in de buurt is; hij krijgt een ondeugende blik in zijn ogen en denkt: “ja, aktie!”.
Ik vind het fijn dat mijn kinderen deze mogelijkheid krijgen; hier worden ze blij van.

bron: http://www.cartonionline.com/

bron: http://www.cartonionline.com/

Ik denk dat door de veranderende maatschappij de kinderen van tegenwoordig veel meer mensen om zich heen hebben dan alleen hun vader en moeder.
En ik zie dat mijn kinderen behoefte hebben aan een vaderfiguur en dat deze rol wordt ingevuld door diverse mannen / mensen om ons heen, naast hun vader.

Papa?

Mijn zoon is 3 en weet eigenlijk niet echt wat het begrip “papa” inhoudt en dat papa en mama (“normaal” gezien) bij elkaar horen.
Maar laatst was ik met een vriend en mijn kinderen uit eten en hoorde ik mijn zoon zeggen: “papa en mama ook eten”.
Later kwam mijn kleintje terug gerend en zei toen: ” nee, geen papa en mama.”
Hij had dus wel door dat er maar 1 papa is in zijn leven en dat niet elke man een “papa” is.

Ik ben bevoorrecht dat ik nog een goede verstandhouding heb met de familie van mijn ex en hierdoor twee leuke ooms heb voor mijn kinderen, die ze best wel regelmatig zien.

Ik ben wel benieuwd hoe de BAM moeders hier tegenaan kijken en of hun kinderen behoefte hebben aan die vaderfiguur en hoe zij dit invullen.
Ik ben ook wel benieuwd of dit lukt want je kunt de aanwezigheid van mannen / vaderfiguren om je heen niet altijd afdingen natuurlijk.

You Might Also Like

6 reacties

 • Reply Fieke 19 februari 2015 at 10:10

  mijn 3 jarige heeft ook gescheiden ouders. Hij is bijna altijd bij mij maar heeft het Veel over pappa. daaruit maak ik op dat hij wel degelijk een vader figuur mist (ondanks dat we nu tijdelijk bij opa en oma wonen). Mijn ex gaat toch anders met dingen en hem om. daarom proberen we er ook alles aan te doen dat hij zijn vader zo veel mogelijk ziet.

  • Reply Thea 20 februari 2015 at 08:22

   Snap ik, maar misschien is het anders als een kind geen vader heeft? Dan weet het toch niet wat het mist?

 • Reply Patricia Schmitz-Heres 19 februari 2015 at 10:15

  Ik heb hier vorig jaar ook een artikel over geschreven na het zien van een documentaire van Mirella van Markus. Dit omdat wij natuurlijk ook veel de vraag krijgen hoe wij om gaan met een “papa” en wat wij tegen onze zoon zeggen als hij ernaar zou vragen. Wij zullen ten allen tijde gewoon open zijn en hem vertellen wat wij weten. Wie zijn donor is weten wij niet, want in België maakt men enkel gebruik van anonieme donoren, maar wij zullen hem wel vertellen wat we weten en dat een papa niet persé noodzakelijk is om gelukkig te kunnen zijn. Het is alleen zo jammer dat de omgeving niet altijd lijkt te snappen dat een kind ook heel goed groot kan worden met één of twee mama’s…

  • Reply Thea 20 februari 2015 at 08:23

   Inderdaad jammer, ik denk ook dat een kind prima groot kan worden met een ouder. En vaak is het anders als er een scheiding is. Als er dan ineens maar een ouder is dan is er niks aan de hand

 • Reply Gon Homburg 19 februari 2015 at 17:36

  Ingeborg, je zegt dat je vroeger geen alleenstaande ongehuwde moeders had. Ik weet niet hoeveel jaar terug je met vroeger bedoelt. Want een aantal decennia terug in de jaren 80 had je misschien geen BAM meer wel BOM’s Alleenstaande vrouwen die besloten ongehuwd en in principe zult hulp van de vader een kind te krijgen. Die liepen natuurlijk tegen dezelfde problemen aan als jij. Ik weet dat ik van een collega, die bewust een kind had gekregen maar niet de vader in haar leven wou, te horen kreeg, dat ik het toch wel makkelijk had met een man, die eventueel ’s nachts het kind kon voeden.
  Een vaderfiguur heeft een kind misschien niet nodig maar wel waarschijnlijk wel mannen in hun leven, die anders tegen dingen aankijken dan een vrouw over het algemeen doet.

 • Reply patricia 20 februari 2015 at 10:41

  Ik heb zelf niet zo moeite mee dat mijn kind straks geen vader heeft.
  Ik val sowieso op vrouwen dus een papa zal er niet zijn, wel een tweede ouder als de prinses op het witte paard voorbij komt.
  Ik ben wel gaan kijken voor donor plus/co ouder maar dat is op niks uitgelopen.
  Dus ik hoop dat mijn broers die mannelijke rol zullen vervullen.
  Ik heb zelf wel een vader. Maar ik had die liever niet gehad/gekend als ouder/opvoeder. Ik heb nu ook al bijna 6 jaar geen contact meer met hem. Dus zo kan het ook …

 • Reageer