Interviews

Het verhaal van Natascha, BAM van bijna 3

26 januari 2015

Natascha, een Bewust Alleenstaande Moeder van Dylan en Jayden. En in verwachting van haar derde kindje!
Vandaag vertelt ze haar verhaal aan Bampraat: Hoe werd ze een BAM? Hoeveel steun heeft ze?
En hoe denkt ze over de toekomst? Dit en veel meer lees je nu:

Ze wilde altijd al moeder worden en toen haar schoonzus onverwacht zwanger was, begon het echt te kriebelen. Ze ging het internet op voor informatie en kwam bij Vereniging Bam-mam.nl. En ging daarna op zoek naar klinieken. Na alle informatie gelezen te hebben wist ze: Dit wil ik.

Donorkeuze en zwangerschap

Haar plan werd volledig gesteund door haar moeder. Ze vond een donor en maakte een afspraak. Echter voelde het niet goed.
De man gaf haar een vervelend en vreemd gevoel. En dus ging ze naar een kliniek en koos haar donor:
“Vervolgens heb ik mij ingeschreven bij het Rijnstate in Arnhem, in december 2007 heb ik daar mijn intakegesprek gehad, in februari 2008 gesprek met de psycholoog en in begin september 2008 kon ik mijn donor uitzoeken.
Ik heb hierbij gelet op uiterlijke kenmerken en opleidingsniveau. Uiterlijke kenmerken vond ik belangrijk omdat ik graag de kans groot wou hebben dat de kinderen op mij zouden lijken.”
Op 20 september 2008 had ze haar eerste inseminatie en deze lukte! Ze herinnert zich er weinig van: het was allemaal onwerkelijk.

Over haar eerste zwangerschap vertelt ze:
“Ik heb een hele fijne zwangerschap gehad. Op 4 juni, 10 dagen voor de uitgerekende datum is Dylan met een hele snelle bevalling ter wereld gekomen. Voor ik door had, had ik al heftige weeën en binnen een uur ook persweeën. Mijn moeder was bij de bevalling aanwezig.”

image

Fulltime baan en BAM zijn

En toen was ze moeder. Ze bleef fulltime werken, werkte onregelmatig. Maar met hulp van haar moeder en een gastouder was het goed te doen. Maar toen kwam de wens voor een tweede.
Ik wist eigenlijk direct na de geboorte van Dylan al dat ik voor een tweede wilde gaan omdat ik het zo fijn vindt voor de kinderen dat zij elkaar hebben wanneer ik er niet meer zou zijn. Beide jongens zijn ook van  dezelfde donor, zo hoop ik ook dat wat zij niet in mij herkennen, misschien bij elkaar wel deels kunnen herkennen qua uiterlijk en/of karakter.”
Haar moeder gaf bij Jayden aan dat zij verwachte dat ze regelmatigere baan zou gaan zoeken, waardoor er minder opvangvraag op haar terecht kwam.
Op het moment dat Dylan naar school ging is ze overgestapt op kdv/ bso, dit bevalt prima.

Ze ervaart het BAM zijn vooral als positief. Maar aan BAM zijn zitten ook moeilijke kanten:
” Natuurlijk zijn er ook wel zware momenten, jij bent altijd verantwoordelijk voor alles. Gelukkig heb ik heel veel steun van mijn moeder, familie en hele naaste vrienden. Dit maakt het Bam-schap denk ik wel makkelijker. Als ik deze mensen niet om mij heen zou hebben had ik het nog wel veel zwaarder gehad. “

Een derde kindje

Haar moeder steunde haar ook toen ze besloot voor een tweede en zelfs een derde te gaan! Bij de keuze voor een tweede waren de mensen in haar omgeving minder geschrokken. Ze reageren goed en leuk. Ze is er ook erg open over.
De wens voor een derde was er ook. En daarvoor had ze dus ook de donor gereserveerd. Zo zijn alle drie de kinderen van dezelfde donor.

“Over deze beslissing heb ik wel langer nagedacht dan bij de tweede. Hoe ga ik dat doen, financieel, qua ruimte, tijd en aandacht. Maar het verlangen was zo groot dat ik eigenlijk niet met mijn hart kon beslissen het niet te doen. Toen was de kogel door de kerk.
Mensen reageren hier wel verbaasd op, vooral omdat ik die bewuste keuze maak om dat alleen te doen, maar mensen die mij heel goed kennen vooral familie stond er niet van te kijken. Ik moet zeggen dat ik de wens ook altijd wel heb uitgesproken.”

Deze zwangerschap is anders als de eerste twee, ze is 11 weken misselijk geweest. Verder lijkt het soms of ze deze zwangerschap er even bij doet, omdat de andere twee ook rond drentelen.
Wel probeert ze soms wel heel bewust even bezig te zijn met de zwangerschap.
De kinderen zijn heel enthousiast, en mee geweest naar de 10 weken echo.
Vooral Dylan is er heel bewust mee bezig, bij Jayden wordt het ook meer tastbaar nu de buik groeit.

image (1)

De toekomst

Tenslotte wil ik nog weten hoe Natascha de toekomst ziet en wat ze haar kinderen mee wil geven:
“Ik weet niet of er nog een vierde komt, maar ik kan niet garanderen dat ik daar niet voor kies…
Hoe ik de toekomst voor mij zie, zwaar, pittig en heel gelukkig met drie kinderen waar ik heel veel van hou en waar ik zoveel liefde van terugkrijg. Met hele lieve familie en vrienden om mij en de kinderen heen.
Ik wil mijn kinderen meegeven dat zij hun hart volgen en genieten van het leven dat ze hebben. Dat ik heel veel van ze hou en niet bewuster voor deze kinderen had kunnen kiezen.”

Ik wil Natascha hartelijk bedanken dat we mochten meekijken in haar leven. En haar heel veel succes wensen met de zwangerschap, en veel geluk voor de toekomst!

 

You Might Also Like

9 reacties

 • Reply KostbaarsteBezit 26 januari 2015 at 09:52

  Respect, Natascha, dat je het aangaat. Ook ik heb weer de rekening gekregen voor de halfjaarlijkse reservering. Het is zo’n lastige keuze om de reservering stop te laten zetten.
  Maar mijn gevoel zegt (sinds heel kort) ‘het is goed zo’. Twee kids in mijn eentje (10mnd en 4jr) is heel pittig. Nu vind ik het te doen, geniet ik, maar met drie? Misschien is mijn jongste te jong om nu al de knoop door te hakken. En misschien heb ik nog te kort mijn ‘het is goed zo’-gevoel.
  Heel veel geluk met je twee prachtige jongens en je ieniemieniemensje. Een voorspoedige zwangerschap! En nogmaals respect!

 • Reply kabam 27 januari 2015 at 06:30

  Mooi verhaal! Natascha mogen ontmoeten via de Regio lijst. Ik die op het punt sta te beginnen met pogen en zij zwanger van nummer 3. Super stoer.

 • Reply Els 4 februari 2015 at 16:25

  Wow wat stoer het lijkt me enorm moeilijk om alleen 2 jongens op te voeden, ik heb er 2. En dan ook nog een derde, wel super dat het tegenwoordig zo kan

 • Reply Rilana 16 augustus 2015 at 22:27

  Ik ben zelf ook een BAM van 2 kinderen.
  Zoon van 4,5 en dochter van bijna 1 jaar.
  Erg genoeg het kriebelt nog heel erg:(
  Maar mijn ouders zitten niet zo te wachten op een 3e , iig niet alleen;)
  Zo gaat alles super goed.
  Maar zou het na een 3e het gevoel over zijn?
  Ik vind het wel echt stoer van je.

  Ken toevallig op een ander fora een BAM mama nu zwanger van de 5e , echt respect hoor!

  • Reply Thea 17 augustus 2015 at 20:41

   Waarschijnlijk dan dezelfde mama als die ik mag interviewen! stay tuned!

 • Reply Sabrina 19 september 2015 at 23:57

  Ik ben BAM van een tweeling van bijna 3 en heb volgende maand mijn eerste gesprek voor eventuele terugplaatsing van cryo (embryo)! Ben heel gelukkig met mijn twee boys maar in mijn hart nog plek voor nog z’n wondertje ben heel benieuwd naar verhalen van andere bammers met meerdere Kids.

  • Reply Thea 20 september 2015 at 19:50

   Leuk om te horen, er komen er vast nog meer in de toekomst!

 • Reply C 21 september 2015 at 16:37

  Wat een enorm inspirerend verhaal is dit! Het is zo fijn om te lezen dat Natascha gewoon fulltime werkt en toch straks 3 kinderen heeft. Bij mij blijft dat het enorme struikelblok, het schuldgevoel “Kan ik het wel maken om…” (maar welke Bam heeft dat niet?). Maar dit verhaal brokkelt iets van dat schuld gevoel af. Bedankt!

 • Reply Jolanda H 11 december 2016 at 13:49

  Hoi Natascha
  Leuk om bams tegen te komen met meerdere kids.
  Rilana bedoelde mij denk ik, ik ben alleen vergeten door alle drukte mijn interview in te sturen.
  Ik ben inmiddels BAM.mam van 5 kinderen, in de leeftijd van 14, 12, 7, 3 en 11 maanden.

 • Reageer