gastblogs

voordelen van alleen zijn – by Ingeborg

22 november 2015

Vele blogs heb ik al geschreven over hoe er aangekeken wordt tegen alleenstaande moeders en vaders.
Vaak heb ik het gevoel dat het gezin de “norm” is in Nederland terwijl er zoveel diverse gezinssituaties bestaan vandaag de dag: alleenstaande moeders en vaders, bewust alleenstaande ouders, samengestelde gezinnen, co-ouder gezinnen etc.
Vooral rond de kersttijd komt de nadruk in media en reclames weer te liggen op het “normale” gezin en het gelukkig samen zijn.
Ik zie ook wel een maatschappelijke beweging dat deze andere gezinsvormen geaccepteerd gaan worden, maar merk ook dat mensen die ik leer kennen ervan uitgaan dat ik “gewoon” een gezin vorm met man en kinderen. Maar dat is dus niet zo.

Ikzelf zie, positief als ik ben, graag de voordelen van het alleen zijn. Misschien een overzicht van wat alledaagse voordelen van alleen zijn?

Opvoeding

De opvoeding doe ik bijna alleen. Dit heeft uiteraard voor- en nadelen. Aan de ene kant neem ik zelf alle beslissingen hierin en aan de andere kant twijfel ik natuurlijk ook wel eens.
Hiervoor heb ik inmiddels wel mijn netwerk van familie die dicht bij ons staan die vaak mijn gevoel kunnen bevestigen of die mij anders adviseren.
Voor mijn kinderen betekent dit dat er één ouder is die alles aangeeft en beslist en dat geeft hen op een bepaalde manier toch rust.
Dit kan het opvoeden makkelijk maken omdat er geen mogelijke strijd is tussen ouders.

IMG_1632a

Change of plans

Ik maak de plannen voor onze dagjes uit, weekendbesteding etc. en hoef daarover niet te overleggen. De kinderen hebben uiteraard wel inspraak in wat we gaan doen.
Soms hebben we of heb ik ineens geen zin in het plan en kiezen we een ander plan of blijven we gewoon een dagje thuis.
Het gaat allemaal heel soepel, omdat ik niet hoef te overleggen en de kinderen (uiteindelijk wel) flexibel zijn.

Afstandsbediening

Nooit hoef ik de afstandsbediening af te geven aan een man die voetbal of studio sport wil kijken.
Nu is het natuurlijk wel zo dat de kinderen ook graag een filmpje op televisie kijken en als ze naar bed gaan heb ik pas de controle.
En vaak kijk ik geen televisie, heb ik rust ’s avonds of kijk ik iets op uitzending gemist of Netflix.

Eten in bed

Ik krijg dus nooit ontbijt op bed. Dat is een nadeel helaas. Misschien als de kinderen ouder worden?
Maar als ik vroeg naar bed ga, eet ik in bed vaak nog een boterham of een bakje yoghurt.
Heerlijk kruimels maken terwijl ik op de iPad naar Netflix of uitzending gemist kijk.

IMAG0944

Ipad-diner

Af en toe hebben we een iPad-diner. De kinderen mogen dan de iPads aan tafel en ik de iPhone. En dan eten we ons avondeten.
Het mag alleen op de zondag en dan eens in de zoveel weken.
Het klinkt een beetje asociaal en opvoedkundig onjuist maar de kinderen vinden het geweldig want normaal zitten we altijd aan tafel met eten en staan de IPads en IPhone uit.

Als je bovenstaande leest zou je natuurlijk kunnen denken dat ik als alleenstaande moeder langzaam aan asociaal aan het worden ben; lekker mijn (onze) eigen gang gaan en met niemand rekening houden. Misschien klinkt het een beetje zo, maar uiteraard hebben we ook regels in dit huis en do’s en dont’s, net als in een “gewoon” gezin.

Ik denk wel dat er zaken gaan veranderen als de kinderen ouder worden en meer een eigen mening krijgen over wat ze willen doen en zien op televisie.
Maar voorlopig vind ik het prima zo!

Wat vind jij de voordelen van alleen zijn? Of ben je juist blij dat je niet alleen bent?

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer