gastblogs

vragen- by Ka-bam

28 januari 2015

We kennen het wel de vragen “hoe gaat het?”, “lekker gewerkt?”, “nog plannen het weekend?”.
Hele normale vragen die we stellen zonder dat we er vaak bij nadenken.
Totdat deze normale vragen ineens een andere lading kunnen krijgen.

Andere lading

Zo overleed mijn moeder ruim 2,5 jaar terug zeer plotseling. Iets wat je normaal gesproken denkt dat dat bij de buren zou gebeuren gebeurde bij ons.
Vragen als “hoe gaat het?” en “lukt het een beetje?” kwamen voorbij.
Wat moest ik er op antwoorden? Ja het gaat goed, of nee het gaat onwijs kut (sorry voor mijn taalgebruik)?

Daarna het medische circus waarin ik belande. Een boel onderzoeken, onzekerheden en vooral onmacht.
Wat was er aan de hand? Kwaadaardige cellen of toch maar een aangeboren afwijking?
Uiteindelijk duurde het een half jaar voordat de diagnose definitief kwam. En uiteraard weer de vragen “hoe gaat het?” “lukt het een beetje?” “kan ik iets voor je doen?”

Kinderwens

En nu een jaar geleden heb ik besloten om te proberen om mijn kinderwens in vervulling te laten gaan. Een jaar waarbij ik geregeld met een gezicht rond loop met daarop de tekst “ik weet lekker iets wat jij niet weet”. Gelukkig voor mij konden de anderen alleen mijn gezicht zien en niet de tekst .

Maar nu aan het begin van 2015 kan ik over een maandje ook echt starten, starten met IUI.
En ja nu beginnen er vragen te komen, wellicht andere vragen, maar toch allemaal vragen. Vragen van mensen die ook niet op de hoogte zijn van mijn kinderwens en vragen die tot voor 2015 heel normaal waren.
We zitten nu in de periode met de vraag “ik-wil-graag-in-de-bouwvak-op-vakantie” met daarop gelijk een wedervraag “ga jij nog op vakantie?”.
Huh? Tja wat moet ik antwoorden, nee is kort door de bocht en ja is ook niet het goede antwoord want dan moet ik teveel uitleggen (nooit geweten dat liegen een 2e natuur is geworden voor mij).
Of de vraag als ik ’s ochtends vrij ben geweest op het werk i.v.m. bezoek huisarts om spiraal te verwijderen “lekker uitgeslapen?”. Nou ja, nee kan niet want moet ik dingen de uitleggen en bij ja lieg ik.

IMG_57053903784519

Welke vragen gaan komen?

Ben benieuwd tegen welke vragen ik nog meer aan ga lopen in 2015 als ik daadwerkelijk mag beginnen met pogen.
Kan er wel weer wat bedenken:
“Moest je vanochtend naar de tandarts?” (bijvoorbeeld kwartiertje later i.v.m. echo ziekenhuis)
“Lekker weekend gehad?” (terwijl je ook naar het ziekenhuis moest)
“Wijntje?” (nee doe maar thee…..hier moet ik nog wat op verzinnen als wijn freak, denk dat ik gewoon vaak bob)

Tegen welke vragen liepen jullie aan en wat gaven jullie als antwoord?

You Might Also Like

13 reacties

 • Reply Roos 28 januari 2015 at 09:30

  voor het wijntje kan je altijd zeggen dat je aan de antibiotica zit voor een blaasontsteking 😉

  • Reply Ka-bam 28 januari 2015 at 16:02

   Hahahahahaah, das wel een goeie, die ga ik zekers een keer gebruiken. Mits ik de vraag krijg natuurlijk 😉

 • Reply patricia 28 januari 2015 at 12:15

  Ik moet altijd denken als ik voor een inseminatie naar arnhem heen en weer reis wat als iemand vraagt wat ga je doen of heb je gedaan. Ben wel benieuwd wat de reactie zou zijn als ik zou zeggen “kindje maken”.

  • Reply Ka-bam 28 januari 2015 at 16:03

   Heb laatst tegen iemand gezegd zonder erom heen te draaien dat ik met IUI begon……ik geloof dat ik toen net zo’n reactie kreeg als dat je zou zeggen “kindje maken”.
   Soms is zoiets ook best fijn om een keer te zeggen vooral om te zien wat de reactie dan is

 • Reply patricia 28 januari 2015 at 14:23

  Hmz had een langere post getypt op de smartphone, maar de helft is maar aangekomen. Vreemd!

  Ik typte dus nog. Ik ben er vrij open in. Dus nog geen vreemde of moeilijke vragen gehad. Ik verwacht die eerder als ik straks zwanger ben.

  Wat vakantie betreft gewoon zeggen moet financieel nog ff kijken of het kan, ik boek een last minute, of ik blijf lekker in eigen land dit jaar etc.

  • Reply Ka-bam 28 januari 2015 at 16:05

   ga ik zekers meenemen daarin. Overigens is mijn plan nu ook om last minute te boeken, dus dat scheelt 😉

 • Reply Marjolein 28 januari 2015 at 15:11

  Tja het is maar net hoe je er zelf in staat. Wij hebben gisteren onze eerste iui gehad, maar wij zijn daar heel open in en vertellen het gewoon. Als ik dan vrij ben kan ik gewoon de waarheid vertellen. Verder had ik deze keer geluk dat ik de afspraken buiten het werk om kon doen. Op het werk leven ze allemaal met me mee en zorgen dat ik vrij ben als het moet. Het zorgt voor begrip en dat is wel fijn. Ik zag er eerst heel erg tegenop om het te vertellen, maar dat viel erg mee en heeft me erg geholpen in mijn keuze om toch verder te gaan in het ziekenhuis. Je moet doen waar jij je het beste bij voelt, maar persoonlijk denk ik dat de waarheid het beste is.

  • Reply Kabam 1 februari 2015 at 15:04

   Of de waarheid het best is valt altijd nog te bezien.
   Maar ik ben wel van mening dat stelletjes die op een natuurlijke manier zwanger willen worden/raken ook niet vertellen aan hun directe mensen wanneer het moment supreme is of is geweest.
   Waarom zou ik dan wel moeten vertellen wanneer ik IUI moet ondergaan.

   En ook al vertel je wel iedereen je plannen, dan nog zul je vragen krijgen die je normaal als normaal beschouwd en nu een andere lading zullen hebben.

   • Reply Marjolein 1 februari 2015 at 16:58

    Je moet ook niets het is maar net hoe je er zelf in staat. Dit is mijn mening en ok een ander kan daar anders over denken, maar is dat dan omdat ik het fout doe. Iedereen moet gewoon zijn eigen gevoel volgen. Dit voelt voor mij goed. Ik hou niet van dat stiekeme gedoe en ok ik heb bij mijn eerste ook niet vererteld wanneer enz. Het is een moeilijk onderwerp waar iedereen weer anders naar kijkt. Ik zeg ook niet dat jij dat ook moet doen, maar dit is hoe ik erin sta en of het de juiste keuze is valt nog zeker te bezien. Mss zijn juist de mensen die geen vragen stellen wel het ergste. Als ik zeg dat ik een dochter heb van 5 dan denken ze allemaal… Dan ben ik altijd al eerslijk geweest dat ik wel een tweede wil. Dus in mijn omgeving weet iederen al dat we er mee bezig zijn. Op het werk vind ik het gewoon wel praktisch, omdat ik niet kan liegen.

 • Reply patricia 28 januari 2015 at 19:36

  Een aantal collega’s weten het hele verhaal denk stuk of 2 en enigszins nog 2. Alleen mijn leidinggevende weet het complete verhaal inclusief achtergrond ed. Ik hoef maar te zeggen, ik moet morgen naar ziekenhuis. Ok je bent morgen vrij. Zij heeft zelf gezegd als mensen moeilijk gaan doen, je merkt dat er geroddeld wordt, of lastige vragen stellen of iets dergelijks dan kom je naar mij toe. Dus dat is erg fijn. Tot nu toe nog niet gebeurd. Heb van de collega’s die het weten allen maar steun en positieve reacties. :-)

  • Reply Kabam 1 februari 2015 at 15:01

   Dat is fijn idd.
   Mijn leidinggevende heeft ook te kennen gegeven dat ik op elk moment weg kan en erachter staat, dus dat is wel fijn.
   Aantal collega’s weten het wel, maar mijn 2 directe niet, bewuste keuze. En ik kan ze het wat dat betreft altijd nog vertellen 😉

 • Reply Petra 31 januari 2015 at 19:24

  Eigenlijk weten al mijn collega’s het, vanaf het moment dat ik stond ingeschreven. Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn kinderwens en ik ben er ook heel open over. Over alles. Ik stond ervan te kijken wat een rare ideeën mensen hebben over hoe het allemaal in zijn werk gaat, echt. Je kunt een heleboel plannen maar een eisprong nu eenmaal niet. :) Het scheelt dat de kliniek aan de overkant van mijn werk zit dus tussendoor even weg is nooit een probleem. Ze zijn ook allemaal heel betrokken en oprecht geïnteresseerd. De enige rare vraag die ik heb gekregen was van mijn opa. Hij vroeg of ik met de donor naar bed moest. Maar ja, de man is 82, weet hij veel haha.

  • Reply Kabam 1 februari 2015 at 14:54

   Hahahahahah, geniaal die opa van jou :-).
   Mijn oma is nu (moet nog pogen) een dekentje aan het breien, en elke keer belt ze “wanneer moet je?”.

   Eigenlijk best mooi en bijzonder dat onze opa/oma dit nog meemaken bij ons.

  Reageer