persoonlijk

wat voor een moeder word ik?

16 december 2015

Ik heb het mezelf al meerdere keren afgevraagd: Wat voor een moeder word ik?
In mijn werk, in mijn familie, in mijn vriendenkring en op social media ben ik omringd door moeders.
En stuk voor stuk zijn ze allemaal anders.
Doordat ik zo bezig ben met mijn kinderwens, en al een lange tijd. Ben ik nieuwsgierig geworden naar wat voor een moeder ik word.

De gedachten en de dromen

Ik heb er vaak over nagedacht, wat ik wel wil en wat ik niet wil.
En ook over gedroomd. Ik droom eigenlijk heel vaak over kinderen krijgen/hebben.
Maar antwoorden krijg ik niet. Die zal ik ook niet krijgen tot ik zelf moeder ben.
Ik zal vandaag wat van mijn gedachten met jullie delen. Ik ben benieuwd of jullie die ook hebben gehad.
Ze komen vanuit mezelf of door ervaringen. Of door dingen die ik zie en lees.

Op mijn werk knutsel ik veel. Doe ik dat strak ook met mijn kindje?

Op mijn werk knutsel ik veel. Doe ik dat straks ook met mijn kindje?

– Zal ik streng zijn? Of juist te makkelijk?
– Word ik een overbezorgde moeder?
– Word ik een loedermoeder?
– Wil ik alles te perfect doen?
– Word ik zo’n moeder die van alles een foto maakt en op social media zet? Van eerst hapje tot eerste poepje op het potje.

– Word ik gevoeliger? Zwakker? Sterker?
– Zal ik mijn kind verwennen?
– Wat als ik mijn kind tekort doe?
– Wat als ik het niet kan bieden wat het nodig heeft?
– Wat ga ik mijn kind leren?
– Wat ga ik mijn kind meegeven?

– Neem ik mijn kind overal mee naar toe? Of houd ik rekening met mijn kind?
– Vergeet ik “mezelf”straks omdat ik leef voor mijn kind?
– Zal ik altijd die single mama blijven?

Een opgeruimd huis, of juist totaal niet?

Een opgeruimd huis, of juist totaal niet?

Geen antwoord

Geen enkele vraag, of gedachte kan ik beantwoorden. Ik weet het niet.
Ik heb wel een idee. Zo wil ik mijn kind wel grenzen geven, maar niet superstreng zijn.
Ik wil ook geen kluizenaar worden, maar ik wil mijn kind ook niet altijd maar overal mee naar toe slepen.
Maar ja, ik weet niet hoe ik straks ben. Of hoe mijn kind straks is….

Ben jij de moeder die je dacht te zijn? Heb jij je ook afgevraagd hoe je zou zijn als moeder?

You Might Also Like

5 reacties

 • Reply Nicole 16 december 2015 at 06:56

  Ik denk dat je dat vooraf niet kunt bedenken. Dat merk je vanzelf als het kindje er is, dan je gevoel en instinct volgen!

 • Reply Daphne 16 december 2015 at 07:18

  Ik had het helemaal uitgedacht destijds zoals die anderen zou ik niet worden?….Het kind maakt je moeder…..en dan word je een moeder zoals je niet had gedacht want dan voel je pas wat je voelt als moeder. De oerdrift die je dacht niet te bezitten komt dan boven. Ik heb alles maar dan ook alles over gehad voor de kinderen. Of dat was wat ik wilde? Daar weet ik alleen het antwoord op

 • Reply Eva 16 december 2015 at 08:13

  Nee zeker niet alles wat ik van tevoren bedacht had is uitgekomen. Overbezorgd wilde ik nooit worden van te voren en ben ik ook niet. Dat is zo fijn dat je ook je kind los kan laten. Ik dacht wel altijd : ik ga mijn leven gewoon verder leven en het kind komt erbij dat gaat erin mee. Nou echt niet! Ik heb een zoontje met bijna zeker ADHD. …Heel gevoelig voor prikkels dus soms kan ik ergens waar ik heen zou willen niet heen of heel kort. Daar moest ik aan wennen. Mijn zoontje is nou eenmaal geen jongetje dat rustig met een kleurboek ergens gaat zitten. Maar het is mijn kind waar ik dol op ben. En zo is hij. :)

  • Reply Thea 16 december 2015 at 21:14

   Je kind bepaalt zeker wat voor een moeder je wordt

 • Reply Linda 18 december 2015 at 11:29

  dat kun je van te voren niet bedenken. Je bent zoals je bent. Ik had ook nooit gedacht dat ik de strengste van ons twee zou worden, maar ik vind het gewoon dat onze kinderen aan ├│nze regeltjes horen te houden en ik vind het gewoon belangrijk dat ze weten hoe ze zich netjes weten te gedragen… boh klinkt echt alsof ik een hele stomme moeder ben zo he? maar dat valt heus wel mee. Ieder doet t toch op zijn eigen manier…

 • Reageer