Interviews

my way: “Zingen is belangrijk voor me”

3 december 2015

Vandaag is het Henrike’s beurt voor de my way. 
Henrike is 41 jaar en mama van dochter Dunya (8 jaar).
Naast mama is zij ook blogger.
Vandaag vertelt zij hoe zij alles doet als alleenstaande moeder.

Werk je? Hoeveel uur? Heb je nog andere inkomstenbronnen?

Ik werk 3,5 dag per week, met behoud van uitkering (bijstand). Een leerstage op een basisschool. Ik ben onderwijsassistent.
Dat betekent dat ik met individuele kinderen werk die wat extra hulp nodig hebben, of in groep ondersteun bij kinderen die meer individuele aandacht nodig hebben tijdens het werken.
Kinderen die niet goed mee kunnen komen, of snel afgeleid zijn. Soms ook omdat kinderen sociaal-emotioneel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Ik vind het superleuk werk. Het is heerlijk om met kinderen te werken en ze te zien groeien. In het verleden heb ik ook wel eens rugzakjes begeleid.
Dus 1 op 1 werken, down-syndroom, pdd-nos…. zo heb ik heel wat ervaring opgedaan. En nu werk ik 1 dag met kleine groepjes en 2 ½ dag in groep drie.
Dat is weer anders. Ik wil graag zoveel mogelijk ervaringen opdoen, om de kans op een betaalde baan te vergroten!

11836993_858581890856481_1756317850_o(1)

Heb je kinderopvang? Zo ja hoe geregeld?

Nee, want ik heb geen kinderopvangtoeslag omdat ik geen betaalde baan heb.

Hoe doe jij het huishouden? Zelf? Schoonmaakster?

Ik doe zelf mijn huishouden, maar ben er helemaal niet goed in. Het is dus best een bende thuis. :(

Noem de 5 belangrijkste regels/afspraken in huis (qua opvoeding e.d.)?

Aan tafel eten, op tijd naar bed, na vijf uur tv kijken. Als ze om acht uur in de ochtend klaar is met aankleden, eten, tandenpoetsen, dan mag ze nog een filmpje op youtube kijken.
Lief zijn voor elkaar, luisteren naar elkaar.

Straffen en/of belonen? Waarom wel/niet?

Straffen probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen. Het is negatief en erg gericht op wat niet mag. Het maakt het conflict ook alleen maar erger.
Maar soms kan het niet anders, als het gaat om dingen stuk maken of gevaarlijke dingen of brutaal zijn o.i.d.
Gelukkig is het niet vaak nodig. Belonen vind ik wel heel belangrijk, omdat dat beter blijft hangen. Positief dus.

11840600_857638290950841_1658519323_o

Help je kind is ziek en jij moet werken. Wat nu?

Ik bel mijn werk en leg netjes uit waarom ik niet kan werken. Gelukkig is ze niet vaak ziek en wil ze graag naar school. Dus het komt gelukkig niet vaak voor.
Bovendien krijgt ze een griepprik ieder jaar. De directeur van mijn school heeft daar gewoon begrip voor. Ik heb helaas geen netwerk.
Hooguit dat ik een buurman vraag of ie Dunya een keer van school kan halen als ik weer eens van de trap val of zo.

Winkelen en boodschappen, hoe doe jij dat?

Winkelen doe ik meestal online. Boodschappen doen doe ik zoveel mogelijk onder schooltijd, dus op weg van werk naar school. Maar dat is dan snel, snel.
Of we gaan samen, maar dan ben ik steeds bezig met zeggen dat ze dingen moet terugleggen of ik kom in de verleiding om toch iets te kopen wat ze graag wil hebben.

Zwemles, sportclubs, hoe doe jij dat?

Zwemles, dansles, musicalles, aikido, yoga, Dunya vindt het geweldig. Zwemles is afgelopen omdat ze abc heeft gehaald. Gelukkig is er schoolzwemmen.
Als dat is afgelopen ga ik op zoek naar iets van zwemvaardigheid. Dat is goed voor haar omdat ze moet blijven zwemmen, maar ook omdat ze het zo leuk vindt en ik dat graag wil stimuleren.

Voor dansles krijg ik een vergoeding van het jeugdcultuurfonds. Aikido en yoga gaan op basis van inkomen, dus zijn goed betaalbaar. De rest betaal ik van mijn spaargeld.
En zuinig zijn met andere uitgaven, wat ik wel moeilijk vind. Het is wel genieten voor ons allebei, want Dunya heeft ook de gele band van Aikido gehaald en meegedaan aan de voorstelling voor dansles. En dat het ABC compleet is, is natuurlijk echt eer van haar werk.

Hoe kom jij aan je me-time/tijd voor jezelf?

Op donderdagavond ga ik zingen in het Dominicuskoor. Donderdag dus repetitie en zondag in de kerkdienst zingen. Ik geniet daar enorm van.
Ik heb vier lieve oppassen die om de beurt komen oppassen. Ik betaal daarvoor een klein bedrag. Ik ben heel blij dat ze dat willen doen voor weinig geld. Dat zingen is belangrijk voor me.

Verder probeer ik drie keer per week te bloggen over Dunya. Ik ben themablogger bij mamaplaats en vindt het superleuk om te doen.
Maar nu ik een halve dag extra werk, vind ik het wel moeilijk om drie keer per week te bloggen. Maar ik vind het wel geweldig om te doen.

Feestdagen en vakanties, hoe vier jij het? Hoe regel jij het?

Omdat ik nu op een basisschool werk heb ik de vakanties gewoon vrij. We doen dan veel leuke dingen samen.
De feestdagen vieren we niet uitgebreid. Met kerst gaan we naar mijn ouders. Andere feestdagen vieren we gewoon samen thuis.

Op zondagmiddag gaat Dunya meestal met haar vader mee voor een paar uurtjes. Ze ziet dan ook één van haar halfbroertjes, waar ze helemaal dol op is.
De jongste heeft ze één keer gezien omdat die nog klein is. Dat vindt ze wel heel jammer. Ze wil haar vader en broertjes ook wel vaker zien, maar dat is helaas niet te regelen.

 

Ik wil Henrike bedanken voor het invullen van de my way, en dat we een kijkje mochten nemen in haar leven.
Wat vind jij van de my way van Henrike? Zijn er dingen die je anders zou doen?

Dunya leest

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer